SMHI varnar för snö och stark vind

Snöovädret gav sig till känna under måndagskvällen – och smällde till rejält under tisdagsmorgonen.
Vädret orsakade flera olyckor på vägarna och inställd kollektivtrafik.
Under tisdagskvällen låg SMHI:s vädervarning kvar – men på onsdagen blev Göteborgsvädret bättre.
– Efter snö kommer sol, säger Anders Wettergren, meteorolog.

ANNONS
|

Våren är här, men under natten till tisdagen drog ett snöoväder in över Västsverige och Göteborg.

SMHI gick ut med en orange varning som gällde från 06.00 på tisdagsmorgonen och till 23.00 på kvällen. En orange varning innebär att vädret kan få allvarliga konsekvenser för samhället.

– Det kan bli mycket begränsad framkomlighet på vägar, speciellt vid öppna landskap där det kan bli en del snödrev, eller där man ligger efter med snöröjningen, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Och så blev det.

På tisdagsmorgonen snöade det rejält och det var svårt att ta sig fram på vägarna. På flera håll i Västsverige ställdes kollektivtrafiken in. Tågtrafiken stoppades mellan Varberg och Borås och i Halland körde varken stads- eller regionbussar.

ANNONS

Även Västtrafik hade fullt upp med att koordinera trafiken och publicera olika trafikstörningar.

”Räkna med förseningar och inställda avgångar på vissa sträckor”, gick det att läsa på deras hemsida.

Trafikverket: Jobba hemifrån

Den som kunde borde jobba hemifrån, meddelade Trafikverkets kommunikatör Bengt Olsson i Nyhetsmorgon i TV4 på tisdagsmorgonen. Även polisen uppmanade till samma sak.

– Om man ska ge sig ut är det bra att ta med sig en extra jacka, vatten och kanske en termos med kaffe, ifall man skulle fastna i trafiken, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

Senare under tisdagsmorgonen tog ovädret en tillfällig paus i centrala Göteborg. Men under eftermiddagen och kvällen tog fart snöfallet fart igen.

– Det är på upphällning nu. Det kommer att vara snö en bit in på kvällen men sedan sent i kväll drar det österut och bort från Göteborgsområdet, säger Anders Wettergren, meteorolog på SMHI.

Halkan på vägarna var det största problemet under tisdagskvällen och olyckorna var många. Utanför Trollhättan var en lastbil, en tankbil och en personbil inblandad i en svår frontalkrock. En person fördes till sjukhus med allvarliga skador.

Riksväg 44 stängdes av helt och öppnade först vid 6-tiden på onsdagsmorgonen.

Samtliga busslinjer i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet ställdes under tisdagskvällen.

ANNONS

SMHI: ”Besvärligt väder”

Omkring någon decimeter snö föll under tisdagsmorgonen, och lika mycket väntades falla under kvällen. Men variationerna i snömängd var stora.

Totalt under tisdagsdygnet väntades flera decimeter snö. Samtidigt som det kunde blåsa rejält, runt 20 meter per sekund i byarna.

– Det ser ut att bli ganska besvärligt väder, det är ganska jobbigt när det blåser såhär och i kombination med blöt snö, säger SMHI-meteorologen Erik Höjgård-Olsen.

Mest snö såg ut att falla längre österut i Västsverige eller vid sjöar som Vänern. Kring Göteborg väntades uppåt två decimeter snö, lokalt. Blåsten kunde göra snömängden djupare på sina håll.

Sol på onsdagen

På onsdagen blir det i stället soligt i Göteborg.

– Efter snö kommer sol! Nej, men det blir en solig dag imorgon även om fler lågtryck är på gång, säger Anders Wettergren, meteorolog på SMHI.

Det kommer nämligen att börja snöa i Göteborgsområdet igen på torsdagen.

– Det är lite preliminärt än så länge, vi får se om kanske blir ytterligare en varning, säger Anders Wettergren.

SMHI:s varningar

Gul varning: Konsekvenser för samhället.

Orange varning: Allvarliga konsekvenser för samhället.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället.

LÄS MER:Polisens uppmaning: Stanna hemma om du kan

LÄS MER:Fortsatt långa köer på riksväg 40

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS