Den orange vädervarningen gäller stora delar av Västkusten.
Den orange vädervarningen gäller stora delar av Västkusten. Bild: Erik Zienau

SMHI varnar för plötslig ishalka i Västsverige

Det väntas bli ordentligt halt i trafiken under måndagen. Nu har SMHI gått ut med en orange varning för plötslig ishalka över stora delar av Västkusten.
– Det kan bli rejält besvärligt, säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Både snö och stora mängder underkylt regn är att vänta under måndagen. Och det är främst regnet som kan ställa till det i trafiken, berättar Viktor Bergman. När den kalla nederbörden når en kall vägbana kan det frysa till is direkt – och plötslig ishalka uppstår.

– Det kan bli så pass kraftigt att till och med vindrutan fryser när du är ute och kör, säger Viktor Bergman.

Därför har SMHI utfärdat en orange varning som främst riktar sig till morgontrafikanterna. Varningen sträcker sig från Uddevalla i norr och ner förbi Kungsbacka i söder. Beroende på temperaturen kan det dock snarare röra sig om blötsnö i de nordligaste delarna av området.

ANNONS

Snö framåt kvällen

Förutom påverkan på biltrafiken, med risk för trafikolyckor, kan även förseningar och inställda avgångar i tåg- och busstrafiken uppstå. Elledningar och kan också frysa och därmed orsaka elavbrott.

Framåt eftermiddagen och kvällen väntas regnfallet istället övergå till snö. Under tisdagen ser prognosen bättre ut.

– Det snöar egentligen hela natten i Göteborgstrakten, men sen drar det snöfallet bort och det blir ganska mycket moln. Men mest med uppehåll och omkring noll grader, säger Viktor Bergman.

LÄS MER:Trafikolycka utanför Kungsbacka

LÄS MER:Snövädret slog till mot Göteborg och Västsverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS