Skapar både gröna rum och gemenskap

Årets två trädgårdar i Lerumsprojektet Växtrum börjar ta form. För deltagarna handlar jobbet både om att få sätta händerna i jorden och få nya vänner.

ANNONS
|

Intill Tingshuset i centrala Lerum växer en av parkerna fram under ledning av trädgårdsprofilen Mona Holmberg. Hon instruerar deltagarna hur perennerna ska planteras mellan rhododendron och magnoliaträd.

– Tanken är att det ska bli som utvecklad natur, ungefär som en lund. Det är också viktigt att det är fint under hela året och att det finns vintergröna växter, förklarar Mona Holmberg.

Hon har en lång karriär inom trädgårdsbranschen och jobbar till vardags främst med gröna rum i offentliga miljöer. I höstas blev Mona Holmberg tillfrågad om hon ville bli en av årets växtrumdesigners och hon svarade ja direkt.

–Jag tycker att det är väldigt trevligt och de som är med och planterar är väldigt duktiga och ihärdiga.

ANNONS

Växtrum arrangeras i år för fjärde gången och har blivit en stor succé. Konceptet går ut på att två trädgårdsdesigners skapar varsitt grönt rum med hjälp av två team med deltagare som väljs ut under en casting. Förutom Mona Holmberg är det Peter Englander som designat "Giardino segreto" i Nyebroparken i Lerum.

I slutet av maj ska trädgårdarna stå klara och allmänheten bjuds på guidade visningar under sommaren. Dessutom arrangeras föreläsningar inom temat trädgård och hållbar miljö.

Nytt för i år är att det erbjuds guidade turer med två olika inriktningar. En med fokus på struktur och rum och en som handlar mer om botanik och växtval, berättar projektledaren Mattias Christenson.

Han var den som kom på idén om Växtrum och tycker att projektet uppnått alla förväntningar som fanns från början.

– Vi har levererat allt vi sagt. Det handlar om att jobba hållbart, men den sociala biten är minst lika viktig, säger han.

Deltagarna håller med om att det inte enbart är trädgårdsintresset som lockar. Under våren har de träffats för att jobba med trädgården två gånger i veckan och blivit ett väl sammansvetsat gäng.

– Man lär känna andra som man umgås med även resten av året. Vi gör aktiviteter ihop och diskuterar allt möjligt, inte bara trädgård, säger Cathrine Gauffin.

ANNONS

Även Erik Seborn, som läser en trädgårdsutbildning på Råda säteri och nu gör praktik, hyllar gemenskapen.

– Det är jätteroligt. Alla här jobbar ju ideellt och är glada, säger han.

Fakta: Växtrum 2018

  1. Startade 2015 och är en del i Lerums vision att bli Sveriges ledande miljökommun.
  2. Växtrum har också gått till i final i Dagens samhälles tävling Årets samhällsbyggare och vinnaren ska koras 16 maj.
  3. Årets trädgårdsdesigners är Mona Holmberg och Peter Englander.
  4. Trädgårdarna öppnar för allmänheten 2 juni och under sommaren erbjuds guidade turer till de åtta platserna i centrala Lerum.
ANNONS