Sjuksköterskebrist stänger 1 100 vårdplatser i Sverige

ANNONS
|

Enligt Vårdförbundet, som organiserar landets sjuksköterskor och barnmorskor, har hittills omkring 45 000 utbildade sjuksköterskor valt att lämna yrket.

Dessutom har 24 000 svenska sjuksköterskor skaffat sig norsk legitimation. Uppskattningsvis arbetar hälften av dem, drygt 12 000, regelbundet i Norge.

Den senaste månaden har GP flera gånger rapporterat om konsekvenserna av sjuksköterskebristen för Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Den 11 augusti anmäldes Sahlgrenska till Arbetsmiljöverket sedan sjukhusledningen – trots stora svårigheter att klara bemanningen – vägrat acceptera en neddragning av antalet vårdplatser på medicinkliniken.

ANNONS

En vecka senare meddelade verksamhetschefen för neurosjukvård och neurokirurgi att patienter med godartade hjärntumörer eller blödningar i hjärnan riskerar att få vänta på operation. På grund av att det saknas sjuksköterskor.

Från förste oktober har det också fattats ett politiskt regionbeslut att inte anlita privata bemanningsföretag. På Sahlgrenska universitetssjukhuset har ledningsgruppen beslutat att inga avvikelser ska göras från detta beslut. I stället pågår ett arbete för att lösa situationen på annat sätt.

– Vi ser över bemanningen på de enheter där man har haft inne privata bemanningsföretag. Vi tittar exempelvis på om man kan använda sig av Bemanningsservice för att täcka vissa luckor. Det är det ena. Det andra är att varje område, varje verksamhet får planera hur man disponerar sin personal på bästa sätt, säger Per-Olof Blomqvist, HR-chef på Sahlgrenska sjukhuset.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har tillsammans med SCB uppskattat bristen på sjuksköterskor till omkring 2 500. I nuläget är därför minst 1 100 vårdplatser stängda på landets akutsjukhus.

Helén Eliasson (S), är oppositionsråd i Västra Götalandsregionen. Hon ser ett akut problem som måste åtgärdas direkt.

ANNONS

- Vi har i dag 12 500 anställda sjuksköterskor i Västra Götaland och vi måste direkt se till att de som finns orkar arbeta ett helt yrkesliv, säger hon.

I det sammanhanget är givetvis schemaläggning en viktig fråga, menar hon.

- Men liksom många andra för samhället viktiga yrken – som lärare och poliser – måste vi ställa oss frågan hur vi värdesätter alla dessa människor, våga tänka in jämställdhetsperspektivet och fråga oss hur lönerna ser ut, säger Helén Eliasson.

Eva Olofsson (V), som också är oppositionsråd, föreslår några åtgärder för att lösa huvudproblemet.

- Erbjud utbildning till specialistsjuksköterskor på betald arbetstid. Högre löner. Vettigare scheman som ger ett lägre tempo, säger hon.

Specialistsjuksköterskor står också långt upp på folkpartisten Jonas Anderssons lista. Han sitter med i den styrande majoriteten i regionen tillsamman med Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

- Vi måste öka möjligheten att göra karriär som sjuksköterska. I den karriären måste det finnas en chans till vidareutbildning i tjänsten, på betald arbetstid. Och vi vill också titta närmare på en lönespridning där ingredienser som utbildning och erfarenhet får större betydelse för löneutvecklingen, säger han.

ANNONS

- Jag tycker det är direkt stötande att se en 58-årig sjuksköterska som inte har högre lön än nyutbildade och nyanställda kollegor, säger Jonas Andersson.

Vad ska ni göra då?

– Rent konkret handlar det om att på halvlång och lång sikt slå fast fler karriärvägar. I det sammanhanget behöver vi kanske vara ännu tydligare med stöd till våra lönesättande chefer.

Vad kan sjuksköterskorna närmast vänta sig?

- Vi har redan i vår budget avsatt 50 extra miljoner kronor för år 2016 och året efter ytterligare 50 miljoner, så det kommer att märkas, säger Jonas Andersson (FP).

FAKTA: Sjuksköterskor

ANNONS

Utbildningen är en universitets- och högskoleexamen på 180 högskolepoäng.

Många sjuksköterskor blir också specialister inom olika områden, den utbildningen omfattar för närvarande i Sverige mellan 60-75 högskolepoäng.

Ingångslönen för en sjuksköterska på Sahlgrenska universitetssjukhuset är 23 500 kronor. Medellönen där för sköterskor utan specialistutbildning är 28 405 kronor.

Medellönen för en specialistsjuksköterska på Sahlgrenska universitetssjukhuset är knappt 32000 i månaden.

ANNONS