Gravad lax låg bakom delar av det omfattande listeriautbrottet. (Arkivbild)
Gravad lax låg bakom delar av det omfattande listeriautbrottet. (Arkivbild) Bild: Stefan Berg

Sju svenska dödsfall kopplas till listeria från norskt slakteri

Sju svenskar misstänks ha dött efter ett omfattande listeriautbrott på Leröys fiskfabrik i Kungshamn. Nu har man spårat bakterierna till ett norskt slakteri. Det rapporterar P4 Väst.

ANNONS
|

Listeriautbrottet skedde i två omgångar på Kungshamns fiskfabrik, först hösten 2022 sedan under sommaren 2023. Nu har man med hjälp av bakterieprover spårat smittan till ett norskt laxslakteri, rapporterar P4 Väst och NRK.

Nitton personer ska ha insjuknat efter att ha ätit rökt och gravad lax. Sju av dessa dog.

– Sedan är det alltid svårt att säga om det var listeria eller möjligtvis någon annan sjukdom, för det är ofta äldre och sjuka som drabbas, som gjorde att de dog. Men det var i alla fall sju dödsfall i samband med att de drabbades av listeria, säger Mats Lindblad, smittskyddskoordinator på Livsmedelsverket, till P4 Väst.

ANNONS

Listeriabakterien är ofarlig för de flesta. Men äldre, gravida och sköra personer riskerar att bli allvarligt sjuka. Samtliga av de sju som dog var mellan 63 och 93 år och hade andra underliggande sjukdomar.

Den norska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Mattillsynet, har genomfört flera kontroller hos det utpekade laxslakteriet och sammanlagt gjort fler än 700 upptäckter av listeriabakterier, enligt NRK.

LÄS MER:Coop återkallar Änglamarks dill

LÄS MER:Chilibearnaise återkallas – risk för listeria

LÄS MER:Ostar återkallas – kan innehålla listeria

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS