Linda Ericsson med barn vid selfie-rutan på rapsfältet som skadats av fotande gäster
Nu hoppas Linda Ericsson att selfie-rutan ska begränsa skadorna som oinbjudna fotografer orsakat på rapsfältet – och samla in pengar för en god sak. Bild: Linda Ericsson

Se selfie-rutan som ska rädda rapsfältet och hjälpa sjuka barn

Selfiesugna besökare trampade runt i rapsen – eller gasade ut på fältet med bil och motorcykel. En stoppskylt löste inte problemet. Nu upprättar familjen Ericsson en selfie-ruta, och ber fotande gäster att ge pengar till en god sak.
– Folk struntade i skylten och tog sina bilder ändå, så nu tänkte vi offra lite raps och samtidigt samla in pengar till stickpresenter på barnmottagningen, säger lantbrukaren Linda Ericsson.

ANNONS
|

Tanken på främlingar som – med mobiltelefoner i högsta hugg – skuttar ut på hennes rapsfält hade för några år sen aldrig slagit Linda. Men så dök de plötsligt upp. Året är 2020, och vidsträckta rapsodlingar blir en alltmer populär miljö för fotosessioner. En växande trend som framför allt syns på sociala medier. Men den sätter kanske ännu tydligare spår i Fjärås – mitt framför ögonen på familjen Ericsson.

– Då såg vi en jätteaktivitet på fältet. Folk tog ingen hänsyn och sprang in, i bland med motorcykel eller bil. Och för varje steg du tar på åkern så knäcker du en planta. När de dör går de inte att rädda, det är pengar som går förlorade för oss, säger Linda Ericsson.

ANNONS

Dansande kvinnor och nakenbilder

Särskilt ett av de ovälkomna besöken har etsat sig fast i minnet. När familjen passerade sin åker i bil, på väg därifrån, såg de en kvinna i 50-årsåldern dansa runt bland grödorna. Detta samtidigt som en man med kamera förevigade rörelserna.

Trots att flertalet rapsblommor knäcktes under den dansande kvinnans fötter, kunde familjen inte annat än roas av scenen som utspelade sig på andra sidan bilrutan.

– Vi skrattade mest. Det hade varit en sak om hon kunnat dansa men det såg mest ut som en kråka som flaxade omkring. Det var barnen som reagerade på det först, men vi hade inte möjlighet att stanna för vi var sena och hade bråttom, säger Linda Ericsson.

Och alla foton ute i havet av blommor verkar inte ha tagits i syfte att lägga upp på Instagram. Vissa är nämligen lite för vågade och avklädda för sociala medier.

– Vi har sett människor ta nakenbilder där i rapsen. Man tänkte bara ”herregud, vad händer här”.

Insamling ska betala presenter till barnmottagning

Familjen satte till slut upp en stoppskylt för att få bukt med problemet. De oinbjudna gästerna, som vid det laget orsakat en hel del skada bland blommorna, fortsatte dock att dyka upp med jämna mellanrum. Då fick Linda och hennes man en idé. Deras yngsta son Nils, 6, har epilepsi, och behöver därför ofta lämna blodprov på sjukhuset i Kungsbacka. Något som skett regelbundet sedan han var knappt sex månader gammal.

ANNONS

– Och räddningen har alltid varit den här lilla stickpresenten som man får efteråt. Sist vi var där fick vi reda på att de börjar ta slut. Allt hänger på att folk skänker presenter, det finns liksom ingen budget för det.

Det var så idén om en selfieruta vid rapsfältet föddes. De bestämde sig för att upplåta ett område åt de besökare som dyker upp i jakt på den perfekta bilden. Samtidigt ber de om en donation i utbyte, och hoppas på så sätt få ihop pengar som ska gå till inköp av presenter till barnmottagningen.

– Förutom presenter så är drömmen att vi ska kunna ge dem en ny iPad. Den de har är så gammal och dålig att den knappt funkar. Det är ju en grej som man kan ta fram och avleda uppmärksamheten när de ska göra sticket och ta ett prov. Så det hade varit fantastiskt att skänka dem en ny.

Selfieruta vid rapsfält i Fjärås som ska samla in pengar till barnmottagning i Kungsbacka.
Besökare som stannar till för att ta en bild bland rapsblommorna hänvisas nu till den nya rutan som som utgör en liten del av åkern. De ombeds också skänka pengar till insamlingen som startats till förmån för barnmottagningen i Kungsbacka. Bild: Linda Ericsson

Har samlat ihop 4000 – på mindre än två dygn

Och chanserna till det ser ut att vara goda. På onsdagen, när selfie-rutan är ungefär ett och ett halvt dygn gammal, har totalt 4000 kronor samlats in via swish.

– Och då blommar inte rapsen för fullt än. Den blir bättre och bättre för varje dag som går, och det blir ju bilderna också, säger Linda Ericsson.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS