Se de unika bilderna på rådjurshonan

– När jag tog bilderna fick jag se att geten hade små horn. Då blev jag eld och lågor, säger fotografen Ingemar Pettersson.

ANNONS
|

Så här års är det inte ovanligt att frilansfotografen Ingemar Pettersson är ute i naturen upp till sex dagar i veckan för att fota djur och natur. Mest känd är han kanske för sina bilder på den vita älgen som Bohusläningen skrivit om tidigare.

Nu har han kameran riktad mot ännu ett nytt naturfenomen.

– Förra veckan var jag ute för att fota småfåglar i dikeskanten. Plötsligt fick jag syn på ett rådjur med ett kid ute på åkern och tänkte att jag skulle ta en liten söt bild på dem. Men när jag tog bilden fick jag se att geten hade små horn, då blev jag eld och lågor, säger Ingemar Pettersson.

ANNONS

Det enda hjortdjuret där honorna i normala fall får horn är renarna. Rådjurshonor kan få horn, även om det är ytterst ovanligt.

– När jag fick se Ingemars bilder gick jag igenom alla drygt 5000 rådjur vi kontrollerat de senaste 30 åren. På den tiden har vi bara sett 40 rådjurshonor som har horn, så det är väldigt onormalt. Det är ingen som vet varför detta förekommer hos rådjur. Det skulle kunna vara någon genetisk komponent men det är inte känt, säger Erik Ågren på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Är det här rådjurskidet extra säkert nu med en mamma som har horn?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror inte att geten är medveten om att hon har horn utan försvarar sig nog som alla andra rådjur, med hovarna, om det skulle komma en fara. Men det är kul att någon fångar på bild att reproduktionen uppenbarligen funkar trots att detta är en hona med hormonella störningar, säger Erik Ågren.

Exakt var Ingemar Pettersson har tagit bildernavill han dock inte avslöja, utan nöjer sig med att säga att det var någonstans i mellersta Bohuslän. När han kom tillbaka en vecka senare hade han turen att få se det unika rådjuret en gång till, denna gången fick han bilder på när kidet diade från henne.

ANNONS

– Jag har ju hört talas om att detta förekommer men har aldrig sett det i verkligheten, det är ju en väldigt liten chans. Att jag nu har fått se henne två gånger, det är ju en riktig wow-känsla, säger Ingemar Pettersson.

ANNONS