Mannen har nu stängts av från SD.
Mannen har nu stängts av från SD.

SD-politikerns misstänkta terror mot flickvännen

SD-politikern ska ha utsatt sin gravida flickvän för upprepat våld. Bland annat ska han ha knuffat henne vid ett tillfälle så hårt att hon föll bakåt i en grushög. Det menar åklagaren som har åtalat mannen för grov kvinnofridskränkning.
– Det är en hemsk situation hon befunnit sig, säger han.

ANNONS
LocationVästsverige|
|

Under två och ett halvt år ska kvinnan ha levt med pojkvännens terror, enligt misstankarna.

– Det har funnits tillfällen då hon har tagit sin tillflykt till kvinnojouren, berättar kammaråklagare Robert Beckard om kvinnans utsatthet.

Mannen i 40-årsåldern har nu åtalats för grov kvinnofridskränkning för att, enligt åklagaren, ha misshandlat, hotat och ofredat kvinnan. Han ska också ha utsatt henne för sexuellt ofredande, olaga tvång samt olaga frihetsberövande, bland annat.

Våld under graviditeten

Mycket av våldet ska ha riktats mot kvinnan under graviditeten.

– Om man är fysisk och aggressiv mot en höggravid kvinna så är det klart att man riskerar barnets hälsa, det vågar jag påstå även som lekman, säger Robert Beckard.

ANNONS

Exempelvis blev hon, enligt åtalet, veckorna innan det gemensamma barnet föddes knuffad med sådan kraft att hon föll baklänges i en grushög – något som kvinnans andra barn bevittnade.

"Hänsynslöst"

Våldet ska ha fortsatt även efter att parets gemensamma barn fötts.

Under en dag i maj 2017 ska han ha tagit ett strypgrepp om hennes hals och tryckt henne mot en dörrkarm. Han ska i samband med detta knuffat in henne i en stenmur så att hon slog i huvudet och svimmade av. När hon låg där på marken ska han ha fotograferat henne.

Mannens terror mot kvinnan har som sagt även bestått av mer än våld. Vid ett tillfälle låste han ute både flickvännen och hennes sjuka barn. De fick stå ute i över en timma - i februari. "Beteendet har varit hänsynslöst" skriver åklagaren.

Dotterns vädjan: "sluta"

Många av gärningar har skett inför de barn som funnits i familjen. Vid ett tillfälle ska den gemensamma dottern ha gått fram till sin pappa, dragit i hans byxben och vädjat om att han ska sluta, enligt vad kvinnan berättat i förhör.

Under 2015 gjordes en polisanmälan mot mannen. Men eftersom kvinnan efter en tid valde att inte medverka mer lades utredningen ner.

I förhör som gjordes då framgår att kvinnan tog på sig mycket av skulden för det som hänt och påstod att hon förstärkt hans beteende.

ANNONS

– När mitt revben gick sönder, hans uppsåt var nog inte att bryta mitt revben utan mer ett omhändertagande. Jag var lika delaktig i bråket som han var. Incidenten med grushögen var jag också lika delaktig och har förstärkt hans beteende så han blev mer aggressiv än vad han behövde vara, sa hon i förhör om sådana exempel.

"Kommer att döda mig"

Senare har hon förklarat det med att det är han som fått henne att tro att det var hennes fel.

– Jag har ju gått på det varje gång. Han har sagt att om jag ändrar mig så kommer han älska mig och min dotter.

Hon har berättat i förhör om hur svårt det varit för henne att lämna mannen, även om hon är extremt rädd för honom

– Jag vet ju att han en dag kommer att döda mig, har hon vid ett tillfälle uttryckt inför polisen.

Får vara nog

I slutet av november gjordes en ny anmälan mot mannen. Han ska då, enligt åtalet, ha slagit henne i ansiktet, sparkat henne i ryggen, knuffat henne ner för en liten trappa och tagit strupgrepp på henne så att hon fått andnöd. Samtidigt ska han ha sagt att han kommer att döda henne.

I samband med detta frihetsberövades mannen.

ANNONS

– Det har uppdagats mer och mer. Och så har hon blivit mer mogen att berätta, kanske kommit till insikt att nu får det vara nog, säger Robert Beckard och konstaterar att just detta fall är likt många andra fall.

– Tyvärr är det ofta så att kvinnan hoppas på att mannen ska bli bättre och att det bara var en engångsföreteelse. Hon tror att det är hon som varit dum och så gå man tillbaka och lever mer eller mindre i ett helsike. Men så känner man att det här klarar jag inte och så tar man sin tillflykt till kvinnojouren och så är det inte roligt att bo där. Samtidigt kanske mannen lovar och locka med något så är man tillbaka till helsiket igen. Det är en hemsk situation hon befunnit sig i och det är bara att hoppas att det går åt rätt håll framöver.

SD-politiker

Den misstänkte representerar Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i en västsvensk stad, som SVT Väst var först med att uppmärksamma.

– Det är fruktansvärt, kommenterar distriktsordföranden det brott som mannen åtalats för.

Trots att mannen suttit häktad sedan början av december fick distriktsordföranden reda på misstankarna först under torsdagen.

– Redan i går tog vi ett beslut att öppna ett ärende. Under förmiddagen har man hållit ett möte i medlemsutskottet om att pausa hans medlemskap vilket innebär att han inte är medlem hos oss och inte är företrädare för något under utredningens tid. Blir han dömd utesluts han direkt.

ANNONS

Nekar

Mannen förnekar brott.

– Han har inte gjort det som åklagaren påstår, säger hans advokat Robert Mjösén.

– Det är en hel del lögner. Det saknas varför saker och ting har hänt, påstår mannen själv i polisförhör.

Enligt honom har han fått använda våld för att "övermanna" sin flickvän när hon blivit våldsam.

Mannen har dock sagt i förhör att han vill förklara sig mer i samband med rättegången.

ANNONS