– Det var oväntat och är väldigt glädjande. Jag visste inte att det fanns ett sådant pris, säger Olle Katz.
Han och hans volontärkollegor är årets vinnare av Mölndals jämställdhetspris på 10 000 kronor.
Olle Katz är lärare och har undervisat i sex och samlevnad och samhällskunskap på gymnasiet. Han har länge varit engagerad i frågor om integration, mot rasism, antisemitism och främlingsfientlighet.
– Jag har jobbat med handledning av grupper och letade länge efter något där jag kunde använda mina kunskaper. Jag ringde Migrationsverket och frivilliga organisationer.
Förra hösten startade han och andra volontärer i samverkan med folkhälsan i Mölndal, samtalsgrupper för män. Uppemot elva personer i olika åldrar har fram till maj träffats på Café Möllan 20 gånger.
– Det är så spännande att ta del av samtalen. Det är ett suveränt sätt att reflektera och se skillnader mellan olika kulturer, säger Margareta Samuelsson, volontärsamordnare som tillsammans med Christina von Otter och folkhälsosamordnare Tove Örjansdotter, har stöttat och hjälpt till med samtalsgrupperna.
I volontärverksamheten finns 200 volontärer och ett 100-tal språkvänner. De har språkcaféer, sagoberättare, läxläsning, högläsning och besök hos ensamma äldre.
I samtalsgrupperna har de bland annat diskuterat könsroller, familjelagstiftning, kvinnors rättigheter, religion, sexualitet och språk.
– Jag har lärt mig mycket om familjen och jämställdhet. Det har också varit viktigt att få tala svenska. Språket och kulturen hänger ihop, säger Mohammed Alkhano.
Han är från Syrien och har bott i Sverige i fyra år. Han läste om samtalsgruppen på facebook och fick med sig landsmannen Anas Bilal.
– Det är intressant när man pratar om skillnader mellan Sverige och Syrien, inte minst när det gäller könsroller. Vi har också diskuterat filosofi och litteratur, säger Anas Bilal.
Deltagarna har lärt sig mycket av varandra.
– Alla har olika bakgrund och här spelar inte religion så mycket roll. Diskussionerna utvecklas under samtalets gång. Det blir sällan tyst, säger Olle Katz som har lett grupperna tillsammans med Göran Lindén och Stefan Jacobsson.
Samtalet är en beprövad arbetsform och blir en trygg plats för ett ömsesidigt utbyte och lärande. Ledarna ger utrymme för reflektion och bidrar med kunskap.
För Olle Katz har samtalsgrupperna betytt mycket.
– Man får också perspektiv på det som är svenskt, och som vi inte alltid tänker på för vi blir hemmablinda. Och så får man möjlighet att ställa frågor. Jag tror att vi blir klokare genom att lära av människor man träffar.
Jämställdhetspriset i Mölndal
- Sedan 2018 delar Mölndals stad ut ett jämställdhetspris.
- En person, grupp eller verksamhet som i sitt arbete bidrar till jämställdhet kan belönas med priset.
- Prissumman är 10 000 kronor.
- Årets vinnare är Olle Katz och hans volontärkollegor för samtalsgrupper för män.
- Utöver priset delas också ett hedersomnämnande ut till anställd eller anställda, eller verksamhet inom stadens organisation. I år går det till Balltorps fritidsgård.
Källa: Mölndals stad