Så undviker du viltolyckor

ANNONS
|

Den första jaktperioden för i år är i fullgång fram till den 25 september, följt efter det påbörjas andra jaktperioden den 9 oktober och håller i sig till januari.

Nu varnar polisen för extra försiktighet ute på vägarna, då det är betydligt vanligare med viltolyckor under vinterhalvåret, menar polisen.

– Det är mycket att tänka på med djur. Det är klassiskt att de kommer fram i skymning eller gryning och det går ofta väldigt snabbt, håll ett öga ute i vägrenen om något djur passerar och sakta då in. Ofta kommer ett djur med sällskap, så stirra dig inte blind på det första djuret och sänk farten, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

ANNONS

Han uppmanar bilisterna att sänka farten för att hålla extra utkik.

– Det är ofta mer viltdjur där det är sämre belysning, såklart. Rådjur är absolut vanligast ute på vägarna och överlever oftast inte om de blir påkörda på motorvägarna. Dock befinner de sig oftast på mindre vägar. Om det är älgar inblandat så är det en större risk för personskada, säger Tommy Nyman.

Enligt Nationella viltolycksrådet har det, fram till den 11 september, rapporterats 36 946 viltolyckor i hela landet.

29 475 är dessa är rådjur, 2 846 är älg och 2 994 är vildsvin.

Kan delges misstanke gällande smitning

Enligt polisen är det framförallt viktigt att markera platsen där djuret blev påkört, men hjälp av en viltolycksremsa som man får tag på av försäkringsbolaget.

– Om man inte har en sådan, kan man egentligen ta vad som helst. Säg bara till vad du märker ut med när du anmäler.

Den andra handlingen du ska göra efter att ha märkt ut djuret är att ringa polisen och anmäla händelsen som en viltolycka.

De djur som klassas som viltolyckor kan vara bland annat älg, hjort, utter, vildsvin, kronhjort eller järv.

– Anmäler man inte att man har kört på ett djur, kan man delges misstanke gällande smitning. Man måste tänka på att det kan vara ett skadat djur om djuren överlevde olyckan, säger Tommy Nyman.

ANNONS

Skyldig att göra en polisanmälan

Enligt jaktförordningen är den som kört på vissa djur skyldig att göra en polisanmälan och att märka ut platsen där olyckan skett. Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår.

Förfölj eller spåra inte ett skadat djur själv. Polisen kontaktar en jägare med särskild kompetensför att spåra det påkörda djuret.

Anmäl till polisen

Du måste göra en anmälan till polisen även om djuret du sammanstött med inte är synbart skadat. Att inte anmäla en viltolycka med ovan nämnda djur är straffbart och kan ge böter.

Vid polisanmälan av en viltolycka ska du uppge:

  1. Dina person- och fordonsuppgifter
  2. Var olycksplatsen är, ort, vägnummer och kännemärken (om möjligt ange GPS-position)
  3. Vilken typ av djur som är inblandat, om det finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvunnit

Det finns en speciell markeringsremsa som kan användas för att markera platsen där djuret ligger eller där det lämnat platsen. Dendelas bland annat utpå bilprovningsstationer och finns i en del nya bilar.

Eftersöksjägare skickas till olycksplatsen

När polisen får besked om en viltolycka görs en bedömning och en kontaktperson från Nationella viltolycksrådet (NVR) kontaktas och rings ut till olycksplatsen.

Källa: Polisen

ANNONS