Alingsås lasarett kritiseras av Ivo. Detta efter att en kvinna, som fallit av en häst och slagit i huvudet, inte fick röntga nacken.
Alingsås lasarett kritiseras av Ivo. Detta efter att en kvinna, som fallit av en häst och slagit i huvudet, inte fick röntga nacken. Bild: Sanna Tedeborg

Röntgade inte bruten nacke – Alingsås lasarett kritiseras

Akuten på Alingsås lasarett får kritik av Ivo. Detta efter att en kvinna, som fallit av en häst och slagit i huvudet, inte fått nacken röntgad. I stället skickades hon hem. Senare visade det sig att hon hade brutit nacken.

ANNONS
|

Hästen blev skrämd av en bil och kvinnan i 50-årsåldern for av och landade på huvudet. Ambulans tillkallades och ryttaren fördes till akuten på Alingsås lasarett. Olyckan inträffade för två år sedan, men nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skarp kritik mot Alingsås lasarett. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Kvinnan, som anmält händelsen, klagade över smärtor i nacken, samt i ena handleden och ena armbågen. Handleden och armbågen röntgades, men läkaren på akuten nöjde sig med att känna på kvinnans nacke och kontrollera rörligheten.

Krävde att få träffa läkaren igen

I sin anmälan skriver kvinnan att hon flera gånger tog upp att hon hade väldigt ont i nacken och krävde att få träffa läkaren igen. ”Hon sa då att man skulle kunna röntga men att röntgen var stängd och öppnade klockan 08 nästa morgon”, skriver kvinnan.

ANNONS

Så kvinnan fick åka hem sent på kvällen, vilket innebar en tvåtimmars bilresa. Två dygn senare skickades hon av sin vårdcentral till Universitetssjukhuset i Linköping, där man upptäckte brott på en nackkota. Det slutade med operation, där kotan fixerades.

Alingsås lasarett menar att man använt den rutin som är standard vid misstänkt nackskada, men Ivo konstaterar i sitt utlåtande att det i rutinen står att man ska röntga nacken vid fall från den aktuella höjden med slag i huvudet.

Rädd att skadan förvärrades

Ivo skriver att ”patienten inte fick sakkunnig och omsorgsfull vård eftersom tillräckliga åtgärder för att utreda patientens nacke inte vidtogs.” Kritiken riktas mot arbetsgivaren, som nu måste se till att personalen vet hur rutinerna ska följas.

Kvinnan är rädd att skadan förvärrades då det dröjde två dygn innan hon fick korrekt vård. Hon kommer inte att få tillbaka full rörlighet i nacken och det är oklart om hon kommer att bli helt smärtfri.

Chefläkaren på akutmottagningen medger i ett yttrande till Ivo att ”skademekanismen feltolkades”. Han menar dock att det hela inte gett kvinnan en allvarlig vårdskada, men att ”fördröjningen av diagnosen har medfört ökat lidande och oro för patienten”.

LÄS MER:Efter galloperationen har Cecilia haft diarré – i 15 års tid

LÄS MER:Elisabeth råkade ut för fyra svåra skallskador på bara två år

LÄS MER:Cancerpatienter kan slippa tappa håret med kylmössa

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS