Rekordstormen förlamade Västsverige

Nu har 22 år gått sedan den värsta snöstormen i Göteborgs historia. Många minns den 17 november 1995 då stora delar av Västsverige lamslogs av jättelika snömassor och kraftig vind. En av dem som drabbades är Mikael Karlsson – som var insnöad på en buss i två dagar. – Vi förstod rätt tidigt att vi inte skulle komma hem. Det var en zombiestad helt enkelt, säger han.

ANNONS
|

Novemberstormen som den kallats lamslog stora delar av Västsverige med sina jättelika snömassor och vindar. Många kunde inte ta sig till arbetet och flera skolor fick stänga till följd av det kraftiga ovädret.

Stormen är den värsta i sitt slag som någonsin drabbat Göteborg. Stormen slog bland annat rekord i snödjup, nästan en halv meter snö uppmättes på håll, och vindstyrkan låg på nära 30 meter per sekund. Både trafiken och kollektivtrafiken stod periodvis helt stilla. Runt 40 000 hushåll var utan ström.

En av dem som tydligt minns den förödande stormen är Mikael Karlsson. Den 17 november 1995 var han 17 år och befann sig på Valhalla i Göteborg för att träna amerikansk fotboll när det började.

ANNONS

Han skulle ta bussen från Korsvägen hem till Hällingsjö utanför Landvetter, där han bodde på den tiden. Men hemresan gick inte riktigt som han hade tänkt.I höjd med Liseberg, i Kallebäcksbacken, togdet tvärstopp. Lastbilar och bussar hade fastnat och kom inte upp för backen.

Fast på bussen

Istället lyckades bussen knöla sig förbi fordonen och vända tillbaka till Nils Ericson-terminalen. Där blev bussen stående och Mikael Karlsson blev insnöadpå bussen – i två dygn.

–Det slog ju rätt illa faktiskt.På torsdagen vågade man inte gåur bussen, det var mörkt och vräkte ner snö och blåste kraftigt och blev stora snödrivor,säger Mikael Karlsson.

För att ha något att göra bunkrade Mikael Karlsson och hans vän upp med mat och film, då bussen hade en tv med video.

– Vi köpte en VHS, det var precis när Forrest Gump hade kommit ut så vi köpte den och baguetter. Sen blev det en och en annan folköl också, berättar Mikael Karlsson och skrattar.

Både Mikael Karlsson och hans vän var iförda sina svettiga träningskläder på bussen deftersom de hade tänkt duscha hemma, vilket inte gjorde instängningen på bussen lättare.

– Vi satt längst bak, det började lukta ganska illa i bussen, säger han.

"Göteborg var en zombiestad"

I efterhand tycker han att det var ganska spännande och han minns fortfarande dagen väldigt tydligt.

ANNONS

–När det slutade snöa på fredagen kunde vi gå runt och titta ute och gå in till centralen. Försvarsmakten körde med sina bandvagnar och plogade. Det var en zombiestad, hela Göteborg, folk åkte ju skidor på Avenyn.

I dag är Mikael Karlsson 39 år och bor i Trollhättan. Den 17 november 1995 tog han bussen från Göteborg på torsdag kväll och var hemma i Hellingsjö på lördagen. Han berättar att han snabbt fann sig i situationen, och att det alltid finns människor som har det värre.

– På ett sätt var det kul att man hade varit med om detta, att man var mitt i kaoset den här dagen, säger Mikael Karlsson.

Höggravid och fast i huset

Även Monica Löf-Nilsson, som bodde i Vallda på den tiden,drabbades av stormen och minns dagen som att det var i går. Hon var nämligen gravid i vecka 40 och var beräknad till just nu den 17 november. Men när värkarna kom gick det inte att ta sig ut ur huset på grund av snömassorna.

–Jag kunde inte öppna vår ytterdörr. Vi hade en altandörr med ett litet tak så vi kom ut på altanen och lyckades gräva fram bilen, men vi kom inte ut med den, berättar hon.

ANNONS

NärMonica Löf-Nilsson ringde till BB blev hon rekommenderad att stanna hemmaoch ligga så still hon kunde. Hon berättar att det var obehagligt eftersom det var hennes första barn.

– Det var läskigt. Min mamma ringde till hemvärnet och frågade om de kunde skicka en bandvagn, det var smått hysteriskt.

Men värkarna lugnade ned sig och det visade sig att det skulle ta två dagar till innan det var dags att föda. I snömassorna körde de i knappt 40 kilometer i timmen fram till Varbergs BB. Hennes son föddes med navelsträngen runt halsen och lungorna fyllda av fostervatten och fick akut vård på sjukhuset.Monica Löf-Nilsson vågar knappt tänka på vad som hade hänt om hon tvingats föda hemma.

–Han hade inte överlevt om han blivit föddhemma, men nu är han 22 år. Det är ett datum jag aldrig glömmer, sägerMonica Löf-Nilsson.

Det kraftiga ovädret drog in från Nordsjön. En kombination av ovanlig kyla, massiva snömängder och starka vindar tros vara det som tillsammans gjorde stormen så pass kraftig.Det dröjde hela två dagar innan all trafik var igång som vanligt igen.

ANNONS