Regionen varnar: Flera fall av papegojsjuka på kort tid

Fem fall av papegojsjukan har konstaterats i Västra Götalandsregionen de senaste veckorna. Smittan kan i vissa fall leda till döden, och regionen uppmanar nu till försiktighet vid hantering av både tam- och vildfåglar.

ANNONS
|

Psittakos, eller papegojsjukan, är en bakteriesjukdom som kan spridas från fåglar till människa. Symptomen är influensaliknande och kan i allvarliga fall leda till lunginflammation, och även dödsfall, skriver VGR.

Smittan brukar öka under vinterhalvåret. Men de senaste veckorna har ovanligt många fall, fem till antalet, konstaterats i regionen. VGR uppmanar därför till extra försiktighet nu när många matar fåglar utomhus, där bakterien exempelvis kan spridas genom avföring och damm.

– Vissa använder högtryckstvätt när de gör rent fågelbordet, men det bör undvikas eftersom det kan öka mängden smittämne i luften, säger Eva Lindgren, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Västra Götaland.

ANNONS

Vilda fåglar, men likväl höns och tamfåglar i bur, kan sprida sjukdomen vidare till människor. Sjukdomen är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen och går att behandla med antibiotika.

LÄS MER:Spridningen av säsongssmittor ökar i Västra Götaland

LÄS MER:Thomas Wahlberg om smittspridningen av RS, influensa och covid-19

ANNONS