Privat vårdgivare ska korta köerna till donationsbehandling

Västra Götalandsregionen satsar 10 miljoner kronor på så kallad donationsbehandling. Förhoppningen är att köerna till assisterad befruktning ska minska.

ANNONS

I januari stod 837 personer i kö till donationsbehandling med ägg eller spermier i Västra Götaland. Nu hoppas regionen kunna korta kön, som vuxit ytterligare under pandemin, genom att upphandla vård.

Västra Götalandsregionens fem hälso- och sjukvårdsnämnder kommer tillsammans att avsätta 10 miljoner kronor årligen mellan 2023 och 2025, men behandlingarna hos de privata vårdgivare som upphandlats startar redan i höst.

– Vi har varit jättedåliga i Västra Götaland på den biten, så det är en stor kö, och då visade det sig att det finns en privat utförare som har resurser att göra detta, säger Johan Fält (M), ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.

ANNONS

Vilken skillnad bedömer du att satsningen kommer göra?

– Vi vill plocka ner kön, för det är alldeles för långa väntetider. Vi har varit väldigt dåliga på det och det har varit nedprioriterat av sjukvården, men nu har vi en annan utförare som kan göra detta och då försöker vi plocka bort så mycket av kön som det går.

Sahlgrenska har haft längsta köerna

GP har tidigare rapporterat om de långa köerna, som just nu till 65 procent består av ensamstående. Sahlgrenska har haft landets längsta kö till donerade spermier och Johan Fält menar att det främst är sjukvården, snarare än politiken, som valt att prioritera annan vård under exempelvis pandemin.

– Faktum är att vi har pengar i sjukvården att köpa vård för, om det finns någon som kan leverera. Är det saker som vi ser är vettigt så gör vi det för att korta ner köerna.

Ingår inte i vårdgarantin

Behandlingen omfattas inte av vårdgarantin, och har initialt heller inte ingått i de kökortningsprojekt som främst varit inriktade på att korta operationsköer i Västra Götalandsregionen.

Johan Fält menar att det ändå är rimligt att satsa pengar på donationsbehandlingen, vilket också övriga partier i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd håller med om.

– Det får inte vara så att vårdgarantin tränger undan annan vård, det kan vara väldigt viktigt ändå, säger Johan Fält.

ANNONS

De två privata vårdgivare som vann upphandlingen är Livio och Nordic IVF. Om ingen annan anbudsgivare överklagar tilldelningsbeslutet kommer de att börja ta emot patienter från och med den 15 september.

LÄS MER:Singelkvinnorna om kampen för att få skaffa barn ensamma

LÄS MER:Göteborg har landets längsta kö för donerade spermier

ANNONS