TT
TT

Pridefestival intar Hamburgsund

Med start i dag och fram till fredag pågår Hamburgsund Pride. Det är det minsta samhälle i Sverige som någonsin har arrangerat en Pridefestival.

ANNONS
|

Jon Larsson är initiativtagare till festivalen, är själv från Hamburgsund och känner många inom HBTQ- världen. Jon Larsson berättar att han vill arrangera festivalen i ett litet samhälle för att minska inskränktheten som ibland uppstår på mindre orter.

– Små städer kan vara inskränkta. Mina vänner av annan läggning som har växt upp i småstäder menar att det ofta har varit svårt. De menar att det finns mer heteronormer i mindre samhällen.

Jon Larsson säger att han själv har levt ett liv där allting har varit ganska enkelt och självklart. Han har aldrig behövt tampas med problem som sina vänner inom HBTQ- världen. Att arrangera festivalen är hans sätt att göra något stort för att visa sitt stöd gentemot dem.

ANNONS

– Jag har dessutom alltid tyckt om när det händer saker. Nu skapar jag själv en händelse.

Han har under tio månader arbetat för att arrangera festivalen. Arbetsgruppen har bestått utav cirka 40 personer, de flesta Hamburgsundsbor. Jon Larsson menar att det har varit en stressig och hektisk tid.

– Det har varit en intensiv tid men nu står allting klart. Jag hoppas på att det ska kunna bli en tradition.

Reaktionerna bland ortsborna har främst varit positiva. Jon Larsson menar att han har bemötts av ytterst få negativa reaktioner.

– Det känns bra att folk har varit öppna och vänligt inställda.

Pridefestivalen pågår torsdag och fredag denna vecka. Torsdagen är fylld av föreläsningar och workshops. Jon Larsson berättar att fredagen kommer att vara mer lättsam och främst bestå av musik och artister som uppträder.

– Det är även då själva paraden går, det är festivalens stora final.

ANNONS