Potatisfestivalen utökas med scen vid Nolhaga

Potatisfestivalen är en av Sveriges äldsta stadsfestivaler och arrangeras för 39:e gången. Nytt för i är blir aktiviteter och artistuppträdanden vid Nolhaga slott.

ANNONS
|

I morgon drar festivalen igång med ett fullspäckat program. Precis som vanligt finns flera klassiska programpunkter med, som invigningen med sill och potatis i Åmanska parken, ankrace och allsång.

– Jag har en del byggstenar som alltid är med när jag planerar Potatisfestivalen, det är aktiviteter som brukar var väldigt uppskattade, säger projektledaren Claes Andreasson.

På fredag är det också traditionsenligt ungdomarnas kväll då Alingsås talang arrangeras och youtubestjärnan Vlad Reiser och hiphopartisten Imenella står på scen. I år firar Alingsås dessutom 400-årsjubileum och som en del i firandet tar Potatisfestivalen plats vid Nolhaga slott.

– För första gången kommer vi att ha en scen här och publiken får sitta i slottsparken. Det ska bli roligt att se hur det fungerar, säger Claes Andreasson.

ANNONS

Enligt honom riktar sig underhållningen vid slottet främst till lite äldre publik. Det blir bland annat musikal, med lokala gruppen AMTS, föreläsningar och improvisationsteater. Kvällen avslutas med föreställningen Evergreen – en hyllning till Barbra Streisand, som framförs av musikalartisten Malena Tuvung.

I helgen arrangeras även SM-final i Grill och BBQ i Nolhagaparken och 15 lag kommer till Alingsås för att göra upp om titeln.

– Det blir som ett event i eventet, det är superkul att de kommer hit.

Enligt Claes Andreasson är ambitionen att Potatisfestivalen ska vara folklig och bred. Kommunen står för både planering och finansiering, men många föreningar och även det lokala näringslivet är delaktiga.

Under några år drevs festivalen av näringslivsenheten Alingsås business center, men sedan förra året är det kultur- och utbildningsförvaltningen som driver projektet. Claes Andreasson tror att samarbetet inom staden är det som gjort att Potatisfestivalen fortfarande står stark när andra liknande evenemang förändras eller försvinner.

– Vi är stabila och påverkas inte så mycket av vad som händer omkring. Vad som än händer så blir det Potatisfestival.

Evenemanget brukar locka cirka 50 000 besökare, men Claes Andreasson tror att det kan bli fler den här gången.

– Det ska bli fint väder och vi hoppas på samma tryck som det alltid varit och dessutom har vi Nolhaga som nytillskott. Det vore kul om många utanför Alingsås hittar till slottet i samband med festivalen.

ANNONS
ANNONS