Populär trafikutbildning i Lerum får fler platser

Eleverna som studerar till trafiklärare är eftertraktade och hittills har alla fått jobb direkt efter examen. Nu har Yrkeshögskolan i Lerum fått klartecken att fortsätta och utöka utbildningen.

ANNONS
|

Trafiklärarutbildningen har funnits som yrkeshögskoleutbildning i Lerum sedan 2010 och är den enda som finns i Västsverige. Utbildningen är populär och eleverna kommer från hela Sverige och även grannländerna för att lära sig att bli trafiklärare.

Flera av eleverna som GP träffar berättar att när de började utbildningen upptäckte de att de faktiskt inte kunde köra bil så bra som de trodde. En av dem är Falestin Masharawi, som nu går tredje terminen.

– Jag har alltid gillat att köra bil och tyckte att det verkade spännande att ge sig in på det här. Och genom utbildningen har jag blivit en mycket bättre bilförare, säger hon.

ANNONS

Yasin Sert, som går i samma klass, håller med. Att utbildningen i princip garanterat leder till jobb var dessutom en viktig anledning till att han sökte utbildningen.

– Det är en bra arbetsmarknad och jag tycker att det är roligt att jobba med människor och se utvecklingen.

När Myndigheten för yrkeshögskolan gjorde sin senaste granskning tillhörde utbildningen de 16 procent som fick högsta betyg och nyligen kom beslutet om att Lerum får fortsätta ge utbildningen fram till 2025 och också ta in fler elever i varje klass.

– Det här innebär att vi kan planera mer långsiktigt och få större stabilitet, säger Monika Nilsson, rektor på vuxenutbildningen i Lerum.

Förutom att lära sig att själva köra exemplariskt får de studerande också läsa ämnen som trafikpsykologi, miljö och fordonssäkerhet. Utvecklingsledaren Suzanne Lundholm betonar att utbildningen till största delen är praktisk och att eleverna får mycket tid i bilarna tillsammans med sina lärare.

Precis som när det gäller andra utbildningar inom Yrkeshögskolan finns också ett nära samarbete med branschen. Det handlar om allt från praktik förlagd på arbetsplatser, så kallat lärande i arbete, till studiebesök på verkstäder.

De studerande får även träna i sin framtida yrkesroll med elever på Lerums gymnasium, då de övar på att ge instruktioner och dessutom jobbar med körkortsteori.

ANNONS

– Det är väldigt populärt, man lär sig också själv genom att lära andra, säger läraren Isabella Norrman.

Hittills har 100 procent av eleverna gått rakt ut till ett arbete och trafikskolor över hela landet ringer för att få tag i utbildad personal, berättar Monika Nilsson. De som arbetar som trafiklärare har också möjlighet att läsa vidare till exempelvis mc-lärare, lastbils- och busslärare, hålla handledarkurser eller bli trafikinspektörer på Trafikverket.

– Det finns en stor spännvidd inom yrket och man kan fortsätta utvecklas, säger läraren Bibi Andreasson.

Fakta: Trafiklärarutbildningen

  1. Utbildningen på Yrkeshögskolan i Lerum är 60 veckor och examen ger möjlighet att ansöka till Transportstyrelsen om trafiklärarbehörighet.
  2. Några av kurserna som ingår är: trafiksäkerhetsarbete, arbetsmiljö och ansvar, trafikpsykologi och författningskunskap.
  3. I utbildningen ingår också cirka 18 veckor lärande i arbete.
ANNONS