Arkivbild: Nordiska motståndsrörelsens (NMR) vid demonstrationen i centrala Göteborg.
Arkivbild: Nordiska motståndsrörelsens (NMR) vid demonstrationen i centrala Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT

Polisens ändring: NMR tillåts ha sammankomst

Polisen i region Väst fattade tidigare beslut om att ge avslag på nazistiska NMR:s ansökan om att få ha allmän sammankomst på olika platser i Kungälv inför valet i höst. Beslutet har nu omprövats – till NMR:s fördel.

ANNONS
|

– De får dela ut sina flygblad och ha banderoller. Men de får inte sätta in bord eller ockupera mark, säger Lena Matthijs, kommenderingschef hos polisen för valet i region Väst.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ansökte tidigare om allmän sammankomst på flera allmänna platser i Kungälv under perioden 8 augusti till 16 september.

Anledningen till att ansökan först avslogs, beror enligt Matthijs på att man gjorde en lokal bedömning att polisen inte hade resurser för att kunna garantera ordningen och säkerheten under perioden.

"Så stark är yttrandefriheten"

Ett beslut som alltså omprövats.

– Det var först fråga om ett avslag utifrån det lokala perspektivet, att man inte hade tillräckligt med resurser i lokalpolisområdet för en så lång period som det handlar om.

ANNONS

Att man ändrar beslutet, och alltså tillåter sammankomst, är för att man nu fattat beslutet utifrån ett regionalt perspektiv. Det innebär att polisen kommer att ta resurser från olika platser i regionen för att säkerställa säkerheten under sammankomsterna.

– Det är ju i grunden så att det ska till väldigt mycket för att man ska neka en allmän sammankomst. Polisens resurser är inte ett tillräckligt skäl för att ge avslag. Så stark är yttrandefriheten, säger Lena Matthijs.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS