Polisbil sönderslagen av gäng i Trollhättan

Rutan på en polisbil slogs sönder på söndagskvällen i samband med oroligheter i Kronogården i Trollhättan. 30-40 ungdomar deltog och sköt bland annat raketer mot polisen. Både uniformerad polis och hundar befann sig vid insatsen och polishelikoptern deltog även den. Fem personer har omhändertagits av polis efter händelserna, meddelar polisen på måndagsmorgonen.

ANNONS
|

Larmet kom till polisen vid 18.05 på söndagskvällen om att ungdomsgäng kastade smällare och sköt raketer. När GP pratade med vakthavande befäl vid polisen i region Väst strax efteråt befann sig patruller på plats för vad de kallade trygghetsskapande åtgärder.

– Som vi ser det är det ofog av ungdomar, sade Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, till GP vid 19-tiden.

Kort därefter eskalerade situationen och 30-40 ungdomar befann sig enligt polisen på plats och skapade oro.

– Det är ju lite oroligt där, ungdomar som skjuter smällare och raketer i området och även mot poliser, sade Johan Josarp vid 20-tiden.

ANNONS

Ungdomsgängen skingrades och dök senare upp på nya platser i mindre grupper, enligt polisen.

Bild: Robert Betzehag / Rescue Photo

Polisbil har slagits sönder och bilar har satts i brand

En polisbil fick sin bakruta sönderslagen, men inga poliser ska ha skadats fysiskt.

Strax innan 21 kom det larm om bilbrand och "social oro" i Kronogården till SOS Alarm.

– Jag vet bara att det är en bilbrand och att polisen är där, sade Tony Karlsson, inre befäl vid räddningstjänsten norra Älvsborg.

Polisen bekräftade att flera bilar har utsatts för skadegörelse, varav en har satts i brand. Totalt var det tre bilar som skadades i samband med bilbranden.

Kunde inte säkra arbetsmiljön

Ingen person eller polis har skadats i tumultet, men utöver att en polisbil fick sin bakruta krossad hade en av poliserna också blivit spottad på.

Räddningstjänsten var på plats med en brandbil och en tankbil med vatten efter att initialt ha inväntat klartecken från polisen av säkerhetsskäl innan de körde fram.

– Vi har inte kunnat säkra deras arbetsmiljö, förklarade Johan Josarp.

Vid 22.15 meddelade räddningstjänsten att man släckt bränderna och lämnat platsen, men avvaktade besked från polisen om fler bränder skulle ske.

Ingen är frihetsberövad i nuläget. Polisen har upprättat anmälningar gällande skadegörelse och kommer troligtvis också att upprätta en anmälan gällande förgripelse mot tjänsteman kopplad till spottloskan.

ANNONS

Vid 23-tiden pågick polisens insats fortfarande. Samtidigt kom ett nytt larm om bilbrand i en annan del av Trollhättan. Det är oklart om den hänger ihop med bränderna i Kronogården.

– Vi vet bara att det är en bil som brinner och att man har försökt släcka med pulversläckare, säger Tony Karlsson på räddningstjänsten.

Vid midnatt, natt mot måndag, meddelade polisen att man fortfarande befann sig i Kronogården.

På måndagsmorgonen stod det klart att fem personer omhändertagits av polis för ordningsstörande efter de upploppsliknande händelserna.

– En förundersökning har inletts gällande skadegörelse, förgripelse mot tjänsteman och våldsamt upplopp, säger inre befäl på polisen under måndagsmorgonen.

ANNONS