Patient från rättspsyk på rymmen – har tidigare hotat polischefen

En patient från en låst rättspsykiatrisk avdelning i Falköping har rymt. Mannen är tidigare dömd för att ha uttalat dödshot mot bland annat polischefen Erik Nord och för att ha hotat att spränga två polisstationer i Göteborg.

ANNONS
|

Under fredagsförmiddagen rymde en 27-årig man från en rättspsykiatrisk avdelning i Falköping, vilket Expressen var först med att rapportera om.

– Han avvek vid 10-tiden i samband med att han befann sig i en idrottshall på rättspsyk, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen.

Mannen är sedan tidigare dömd för flera brott och har tidigare rymt från rättspsykiatrin i Skaraborg.

Under årsskiftet 2018/2019 ska mannen ha anlagt flera bränder, bland annat inne på hotellet Gothia Towers i Göteborg genom att starta eldsvådor inne på tre olika toaletter på hotellet.

Mannen ska även ha legat bakom en brand i en flerfamiljsfastighet i Biskopsgården.

ANNONS

Hotade att spränga polishus

Mannen dömdes för bränderna till rättspsykiatrisk vård. Men i november 2020 rymde mannen från rättspsykiatrin i Skaraborg och inledde då en serie hot mot polisen i Göteborg. Han ska då ha använt polisens kontaktsida för att framföra tre grova hot, dels mot polischefen Erik Nord och dels mot polisstationerna på Ernst Fontells plats och på Stampgatan.

"Nord kommer sökas upp i sitt hem, knivmördas och styckas", stod det bland annat i hoten.

Mannen hotade även med att spränga de två polishusen genom att låta dynamitfyllda lastbilar explodera utanför på gatan.

Säkerhetsavdelningen kontaktad

Efter beskedet om att 27-åringen återigen rymt har polisens säkerhetsavdelning kontaktats.

– Vi har varit i kontakt med flera olika instanser inom polismyndigheten, bland annat säkerhetsavdelningen, då han tidigare hotat personal inom polismyndigheten och åklagarmyndigheten. De personer som haft med mannen att göra tidigare är vidtalade om situationen, säger Thomas Fuxborg.

Har man satt in några särskilda säkerhetsåtgärder för dessa personer?

– Det kan jag inte uttala mig om, säger Fuxborg.

Polisen har nu inlett ett sökarbete efter mannen.

– Vi har en plan på var och hur vi ska leta efter den här mannen. I nuläget söker vi i närområdet runt rättspsyk i Falköping och på platser där vi vet att han tidigare uppehållit sig.

ANNONS

Så sent som i februari i år ansökte 27-åringen om att den rättspsykiatriska vården skulle upphöra. Han menade att den rättspsykiatriska vården inte kan förbättra hans psykiska tillstånd och att återfallsrisken i allvarlig brottslighet bedömdes som låg.

Förvaltningsrätten beslutade dock att mannen fortsatt ska behandlas inom den slutna rättspsykiatrin. I domen skriver förvaltningsrätten att chefsöverläkaren menar att det finns en hög risk att 27-åringen avviker om han vistas utanför skalskyddet och att återfallsrisken i brott skulle vara hög om vården skulle upphöra eller övergå i öppen form.

LÄS MER:Han hotade mörda Erik Nord och bomba två polishus

LÄS MER:Hotellpyroman fast igen – nu för dödshot mot åklagare och personal

LÄS MER:”Hotellpyromanen” misstänks för hot mot polischef

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS