Under veckan väntas flera centimeter snö falla och SMHI har utfärdat en gul varning  för tisdagen i Göteborg.
Under veckan väntas flera centimeter snö falla och SMHI har utfärdat en gul varning för tisdagen i Göteborg. Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Omslaget: Snö och blåst på tisdagen – orange varning

SMHI har varnat för snö och vind i Göteborg och delar av Västra Götaland.
– Det är inget aprilskämt, säger Linus Karlsson på SMHI.

ANNONS
|

De senaste veckorna har våren i Västra Götaland inte undgått någon. Uteserveringar har öppnat och de första blommorna har börjat poppa upp. Men under tisdagen kommer känslan av vår att försvinna i stora delar av regionen när snön gör comeback.

– Det är inget aprilskämt som vi kommer med. Den tanken slog mig med när jag skickade ut prognosen men det är helt seriöst, säger Linus Karlsson på SMHI.

Orange varning utfärdad

SMHI utfärdade en gul varning, som sedan blev en orange varning, över Göteborg med anledning av vind i kombination med snöfall. under förmiddagen blev det åter en gul varning, medan en orange varning fortfarande gäller över Trollhättan, Borås, Skövde, Jönköping och vidare österut.

ANNONS

Så påverkar snöfallet dig

Trafiken går långsammare på grund av halka, snömodd, dålig sikt, snörök, snödrev och drivbildning.

Begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.

Risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Områden med luftburna elledningar kan påverkas och vid en temperatur nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen.

Källa: SMHI

Oklar helgprognos

Under tisdagsdygnet kommer det att falla fem till åtta centimeter snö och några centimeter kommer att lägga sig, enligt Linus Karlsson. Under kvällen mattas snöfallet av och följs av solsken under onsdagen.

– Sedan när vi kommer in mot andra halvan av veckan har vi nytt lågtryck som kan föra med sig snöfall under torsdagsdygnet.

I nuläget är prognosen att det ska bli soligt igen till helgen men enligt Linus Karlsson är prognosen oklar.

– Med det som finns nu så pekar det på att det blir ganska milt och att det ska vara soligt men det finns alternativa scenarion. Det blir så när man kollar så långt framåt.

LÄS MER:Snöbrist i Alperna gör Skandinavien till vinnare

LÄS MER:Solfattig februari i södra Sverige

ANNONS