Bedragarna påstår att de ringer från polisen.
Bedragarna påstår att de ringer från polisen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Nya bedrägeriförsök mot polsktalande

Under sommaren har telefonbedragare riktat in sig på polsktalande i Göteborg. Nu har de slagit till igen, men denna gång i Borås, och utgett sig för att ringa från polisen.
– Självklart skulle polisen aldrig ringa sådana här samtal, säger Anna Göransson vid polisen.

ANNONS
|

Under sommaren har en speciell typ av bedrägeri pågått i Göteborg. Bedragarna letar upp folk med polskklingande efternamn och ringer upp dem. På polska säger personen att de är från polisen och drar en historia i stil med att det drar runt stöldligor i området. Därför måste den uppringda personen samla ihop sina värdesaker och lämna över dem till "polisen".

Polisen i Region Väst har tidigare varnat för bedragarna, både i juli och augusti.

LÄS MER:Flera bedrägeriförsök mot äldre i Göteborg

LÄS MER:Polisen varnar för bedrägeriförsök i Göteborg

Nu har de slagit till igen, denna gång i Borås.

– Under dagen har det varit tre försök som är kända för oss hittills, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson.

ANNONS

En kvinna har då ringt anmälarna och på polska uppmanat dem att lämna över sina värdesaker till "polisen". I samtliga fall under dagen har dock de uppringda personerna vägrat lämna över sina saker.

– Då har kvinnan blivit hotfull och aggressiv, säger Anna Göransson.

Men i flera tidigare fall har folk blivit av med sina saker.

– Det finns personer som har lämnat över värdesaker till de här personerna, vilket naturligtvis är olyckligt och beklagligt, säger Anna Göransson.

"Lägg på luren"

Hon uppmanar folk som får liknande samtal att lägga på luren och ringa polisen på 114 14 för att kontrollera om någon från myndigheten har sökt dem.

– Självklart skulle polisen aldrig ringa sådana här samtal, säger Anna Göransson.

Hon ber också folk som har drabbats för antingen ett fullbordat bedrägeri eller ett försök till bedrägeri att anmäla det om man inte redan har gjort det, för att underlätta polisutredningen.

– Vi har sett detta under sommaren i Göteborg men de ändrar platser allt eftersom. Det har varit i södra Sverige, Göteborg och nu Borås så det är ju en kringresande brottslighet. Det är därför den är så svår att utreda.

LÄS MER:Så skyddar du dig mot bedragare – fem fallgropar att undvika

ANNONS