Nu skapas gatukonst i hela Göteborgsregionen

Nu drar gatukonstprojektet Artscape saga igång. Under de kommande veckorna ska svenska och internationella konstnärer skapa unika väggmålningar runt om i Göteborgsregionen.

ANNONS
|

Den ideella organisationen Artscape ligger bakom flera stora gatukonstprojekt i Sverige, bland annat i Göteborg 2016. Den här gången deltar de övriga tolv kommunerna i Göteborgsregionen (GR) och det är Artscapes mest omfattande projekt hittills.

– Vi fick en förfrågan från GR och såg det som en möjlighet att koppla ihop det med projektet i Göteborg. Det här kommer att bli en av världens ledande regioner för gatukonst, säger Daniel Wakeham, som grundat Artscape tillsammans med Tor Hedendahl.

Temat är sagor och de inbjudna konstnärerna ska göra sina egna tolkningar av folksagor från hela världen. Några är klassiska berättelser, som exempelvis Rödluvan, och andra är mindre kända för den svenska publiken, berättar Daniel Wakeham.

ANNONS

– Det här är ett lekfullt sätt att jobba med historieberättande. Det handlar om att konstnärerna får välja sin egen version, någon kanske tar fasta på en karaktär och utvecklar den vidare.

Konstverken kräver stora väggytor och ofta används fasader på flervåningshus. Men i GR-projektet finns även en hel del andra fastigheter med, bland annat kommer kommunhusen i Stenungsund och Lerum att få väggmålningar.

Daniel Wakeham och Tor Hedendahl lägger en hel del tid och kraft på att hitta rätt konstnär till rätt plats.

– Alla har olika preferenser och de måste bli inspirerade av platsen. Vi vill också försöka få med konstnärer med olika stil och uttryck, säger Daniel Wakeham.

En betydelsefull del i projektet är också att invånarna ska känna sig delaktiga. I varje kommun ska konstnärerna arbeta tillsammans med allmänheten, antigen genom att människor är med och målar eller bidrar med idéer och inspiration.

– Det är viktigt att de boende får chans att sätta sitt avtryck. Vi försöker vara inkluderande överlag, människor ska kunna se vad som händer och prata med konstnärerna under arbetet, säger Daniel Wakeham.

Han och Tor Hedendahl tror att det är en av anledningarna till att Artscape möts av mycket positiv respons och att de permanenta väggmålningarna bevarats väl.

ANNONS

Den här veckan startar konstnärerna sitt arbete och 16 juni ska väggmålningarna vara klara. En av dem som kommit till Sverige för att delta i projektet är konstnären Mona Caron från USA. Hon har ett stort engagemang för miljöfrågor, vilket ofta återspeglas i hennes gatukonst. Vid Oluff Nilssons väg i Partille kommer hon att skapa en 46 meter hög väggmålning, som därmed kommer att bli Sveriges största. Motivet är en gigantisk maskros, som symboliserar kraften att ta sig igenom olika svårigheter i livet, säger Mona Caron.

– Det kan handla om allt vi kämpar för, från klimatfrågor till vår egen utveckling. Att människor kan ta sig till toppen mot alla odds.

Fakta: Artscape saga

  1. Pågår 27 maj till 16 juni.
  2. Tolv kommuner medverkar i projektet: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.
  3. Artscape är en ideell kulturorganisation och genomförde Sveriges första gatukonstfestival i Malmö 2014 och har sedan dess anordnat gatukonstprojekt i Göteborg och Värmland.
  4. Projektet genomförs med stöd av Svenska Postkodstiftelsen, Västra Götalandsregionen och GR och i samarbete med kommunerna, Nordsjö Färg och Stavdal.
ANNONS