Bananflugor är irriterande små kryp, tycker de flesta.
Bananflugor är irriterande små kryp, tycker de flesta. Bild: KEVIN COOK

Nu är det bananflugornas tid – så blir du av med dem

Bananflugorna frodas i högsommarvärmen och förökar sig nu i en hisnande fart. GP listar några tips för hur du bäst kan bli av med dem.

ANNONS
|

Vi är inne i den så kallade rötmånaden, en period som sträcker sig från slutet av juli till slutet av augusti, där varmare temperaturer och ett fuktigare klimat gör att maten snabbare blir dålig. Mogna frukter och grönsaker är en hit för bananflugan, vilken frodas i sommarvärmen.

Tar någon dag innan äggen läggs

Över 20 graders värme och fukt är alltså receptet på ett optimalt habitat för bananflugor. Arten, som kan kan föröka sig i en enorm takt, går vanligtvis från ägg till färdig bananfluga på åtta dagar, enligt Anticimex. Men i högsommarvärmen sker detta betydligt fortare.

– I komposten i hemmet tar det bara någon dag innan ägg läggs, berättar Linda Strand, Ordförande för Sveriges entomologiska förening (SEF).

ANNONS
Perfekt fruktfat för en bananfluga som vill lägga ägg. Citrusfrukternas doft skrämmer nämligen bort steklar som vill parasitera på äggen.
Perfekt fruktfat för en bananfluga som vill lägga ägg. Citrusfrukternas doft skrämmer nämligen bort steklar som vill parasitera på äggen. Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Ofta följer ägg från bananflugor med hem från matbutiken. Sedan festar flugorna loss på vad de kan finna i matväg och förökar sig i en hisnande fart.

– När det är optimala förhållanden, som nu när det är varmt, överlever många av äggen, vilket gör att det är fler flugor, som i sin tur kan lägga fler ägg.

Citrusfrukter extra populärt

Trots sitt namn är det inte banan som är bananflugans favorit. Istället ska citrusfrukter vara extra populära, speciellt en sort kallad marulafrukt, som återfinns i södra Afrika, enligt studier från Lunds Universitet.

Samma forskning visar även på att bananflugan har sitt ursprung inuti skogar i nuvarande Zambia och Zimbabwe. Det ska ha varit marulafrukter som förde samman arten med människor en gång i tiden. De små flugorna har alltså spridits från Afrika till övriga världen och så småningom nått svenska hem.

Bananflugans förökningskapacitet och snabba generationsskifte är inte bara av ondo. Arten används ofta i forskningsstudier inom genetik och evolution.

Tips för att bli av med bananflugor

1) Töm komposten ofta, gå gärna ut med den varje dag.

2) Gör en egen "bananflugfälla" – häll en skvätt rödvin eller vinäger i ett glas. Fäst sedan plastfolie över glaset, picka små hål i ytan på foliet och ställ det slutligen intill en fruktskål, eller där bananflugor håller till.

3) Låt inte övermogen frukt stå framme och förvara fruktavfall i sluten kompost.

4) Förvara frukt och grönt i kylskåpet.

5) Låt inte disk och matrester ligga för länge i diskhon.

6) Ha det lite svalare inomhus, bananflugor trivs i högre temperaturer.

7) Rengör diskhon med diskmedel och borste, Bananflugelarver kan finnas kvar vid mynningen.

Källa: Linda Strand och Anticimex.

ANNONS