Helen Olsson, Kia Nordqvist och Anna Ostrowski har tagit MUMA-konsten till Orust. Nu prisas de som årets Orustbor. Bild: Adam Andersson
Helen Olsson, Kia Nordqvist och Anna Ostrowski har tagit MUMA-konsten till Orust. Nu prisas de som årets Orustbor. Bild: Adam Andersson

Muralmålare är årets Orustbor

De satte Orust på kulturkartan med sin MUMA-konst på ladugårdsväggar. Nu berättar årets Orustbor Anna Ostrowski, Kia Nordqvist och Helen Olsson om känslan att bli den första gruppen kvinnor som får utmärkelsen.

ANNONS
|

På en bänk med solen i ansiktet sitter Anna Ostrowski, Kia Nordqvist och Helen Olsson uppradade. Bakom ryggen har de Slussens pensionat ute på Orust som också är den senaste byggnaden att få en porträtterad vägg med deras MUMA-projekt (Mural Modern Art) som pågått i ett par år nu.

– Det här är Alfrida Berg. Det var hon som startade och är mamma till pensionatet. Hon är lite av en offentlig person här på Orust så vi tänkte att det inte skulle vara några problem att hitta bilder på henne, men det var nästan omöjligt. Till slut valde vi att gå ut med ett upprop i lokaltidningen och innan det var färdigt hade vi kommit i kontakt med en släkting i Mölndal som hade bilder. Det var en jättegammal dam som kom med Domus-kassar med bilder, säger Kia Nordqvist.

ANNONS

Det är så här de får jobba, Kia, Anna och Helen. Det är nämligen inte bara en ladugårdsvägg som ska målas, ännu viktigare är historien bakom konstverken och det är den som trion vill berätta. Bilderna porträtteras på byggnader som bygdens historiska kvinnor har anknytning till.

– Tanken var också att skapa ett möte mellan konst och hembygd, men också mellan yngre och äldre människor, säger Anna Ostrowski och Kia Nordqvist tar vid:

– Konst kan göra så mycket för en bygd. Det kan skapa stolthet. Om man kan förstår vad man kommer i från så kan man också förstå sin samtid och det skapar stolthet och styrka. Det var också något vi ville med det här projektet.

Nu har också Anna, Helen och Kia uppmärksammats än mer för sin MUMA-konst. Trion har nämligen tillsammans utsetts till årets Orustbo. Det är företagarföreningen i Henån, Orust Sparbank och Orust kommun tillsammans med lokaltidningen Västnytt som utser vinnarna. Bland annat motiveras pristagarna med att de satt Orust på kulturkartan.

– Det är ju första gången som det bara är kvinnor som får det. Tidigare har det antingen bara varit en man, eller en man och en kvinna fått det och det gör det ju lite speciellt, säger Kia Nordqvist.

ANNONS

Anna Ostrowski fortsätter:

– Det är en ära, men det viktiga är att vårt projekt lyfts.

Det finns både idéer, konstnärer och massor av motivation för att fortsätta med projektet för årets Orustbor, men det är samtidigt en ekonomisk fråga.

– Vår framtid är ljus, men det är tufft att bygga upp något som det här, när projektbidragen bara är på ett år. Vi har gjort mycket utan pengar, men det går inte hur länge som helst, säger Kia Nordqvist.

ANNONS