Bild: Joakim Eriksson
Bild: Joakim Eriksson

Mördad för två år sedan - hittades död i soptunna

Mannen misstänks ha mördats för två och ett halvt år sedan. I somras hittades hans kropp undangömd en soptunna i ett torp i Svenljunga. Nu har polisen gjort ett stort genombrott i utredningen. En man i 50-årsåldern har anhållits misstänkt för mordet. – Han har haft kontakt med den avlidna i väldigt nära anslutning till dödsfallet, när han blir mördad, säger kammaråklagare Maria Thorell. Och nu har han begärt att få stjärnadvokaten Leif Silbersky som sin försvarare.

ANNONS
|

I juni hittades en man död - misstänkt mördad - i ett torp i Svenljunga. Kroppen var då undangömd och hittades av några personer som skulle städaur torpet.

- Torpet skulle röjas ur och då fanns det en soptunna på det här torpet. Man fick ta en grävmaskin till hjälp och då trillade gubben ur soptunnan. Det var så han hittades, säger kammaråklagareMaria Thorell.

Mannen, som ska ha varit i 85-årsåldern, hade då varit anmäld försvunnen i ett och ett halvt år. Men han ska senast ha setts vid liv våren 2014. Och det är då som polisen tror att han mördades.

ANNONS

En enstöring

Åklagaren berättar att mannen "levt som en enstöring" och om hur de kunnat dra den slutsatsen.

– Vi har tittat på hur han har betalat räkningar och kommit fram till att dödfallet är april-maj 2014. Sedan anmäldes han saknad först januari 2015. Då var det väldigt uppmärksammat. Missing people letade efter honom och så, säger Maria Thorell.

Hur påverkar detta utredningen?

- Det är alltid så att ju tidigare vi kommer desto bättre är det. Så det är så klart inte bra. Det tar längre tid för oss också. Vi har hållit på att utreda ärendet i några månader och nu har vi kommit dithän men vi är långt ifrån färdiga, säger Claes Lindberg, chef vid Grova brott på polisen i Borås.

LÄS MER: Polisen: "Död man är torpägaren"

En gripen

Nu har en person gripits och anhållits, på sannolika skäl misstänktför mordet. Gripandet ska ha ägt rum under förmiddagen på tisdagen.

- Det är en utredning som har kommit dithän, säger Claes Lindberg, om varför mannen greps.

Polisen vill inte gå in på hur gripandet gått till eller var mannen greps.

- Han är hemmagörande i Göteborg, säger Claes Lindberg bara om den misstänkte mannen.

Åklagaren berättar att det är den misstänkta mannens agerande runt det att offret tros ha dött som gjort att man riktat misstankarna mot honom.

ANNONS

– Han har haft kontakt med den avlidna i väldigt nära anslutning till dödsfallet, när han blir mördad. Trots detta har han inte hört av sig till polisen, säger Maria Thorell.

Vad tror ni kan ha varit motivet till mordet?

- Vi tror att det har varit ekonomiska motiv, säger hon.

Begärt stjärnadvokaten

Sedan juni, då mannen hittades, har man bland annat kartlagt offrets sista tid i livet samtidigt som man försökt få svar på vad för typ av våld mannen utsatts för.

Polisen är mycket tystlåtna om utredningen, de vill inte kommentera dödsorsak eller vilken relation männen haft.

- Inte släkt, säger Claes Lindberg bara.

Nu kommer mannen att förhöras, bland annat hålls förhör underonsdagsförmiddagen. Åklagaren har fram till fredag på sig att bestämma sig för om bevisningen räcker för att begära honom häktad.

Enligt åklagaren förnekar mannen brott. Han har begärt att få stjärnadvokaten Leif Silbersky som sin försvarare.

- Han förnekar att han har gjort sig skyldig till brott, säger Leif Silbersky men vill i övrigt inte kommenteradedet hela med hänsyn till den pågående förundersökningen.

Utöver mannen sitter en kvinna anhållen för häleri.

– Hon har hanterat pengar som den här mannen har blivit av med i samband med mordet, säger kammaråklagare Maria Thorell.

ANNONS

Hon vill dock inte gå in på vilken relation de tre personerna har.

LÄS MER: Människokropp hittad vid torp

ANNONS