Misstänks ha försökt köra på poliser under vansinnesfärd på E6

Den unge mannen spetsade en redbull med tändvätska och tog sin mammas bil. Det blev starten på en vansinnesfärd på E6 där mannen misstänks för att ha försökt meja ner poliserna. Först med hjälp av en spikmatta lyckades poliserna få stopp på föraren.

ANNONS
|

På torsdagen ställs en man i övre tonåren inför rätta misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, våldsamt motstånd, ofredande, förolämpning, skadegörelse - och försök till dråp på två poliser.

Händelsen som det hela rör utspelade sig i slutet av juli förra året.

I förhör har mannen berättat att han bråkat med sin familj och bestämde sig för att åka hemifrån. Med sig tog han en redbull som han spetsade med tändvätska.

Sedan åkte han i väg i mammans bil. Mannen har berättat för polisen att han drack blandningen medan han körde och var nära att kräkas flera gånger.

ANNONS

Mamman larmade då polisen och berättade om sonen som inte mådde bra och att sonen också hade druckit alkohol.

LÄS MER: Dramatisk polisjakt på E6:an - försökte köra över poliser

"Visade finger mot oss"

Polisen gav sig ut för att leta upp mannen. Vid Kungälv fick patrullen syn på bilen och den unge mannen. De började följa efter honom men efter en stund tror de att han märkte det och de beskriver att det var starten på vansinnesfärden.

– Vid ett tillfälle såg jag att föraren sträckte ut sin vänstra arm genom förarrutan och visade finger mot oss, sa en av poliserna i polisförhör.

Den unge föraren ska ha bytt körfält utan att blinka och var även nära att köra in i mitträcket. Poliserna har beskrivit att mannen pendlade kraftigt i hastighet, enligt åklagaren ska han ha pendlat mellan att köra i 50 och 140 kilometer i timmen. Och vid två tillfällen ska han ha bromsat kraftigt så poliserna i sin tur tvingades bromsa snabbt för att de inte skulle köra in i mannens bil.

– Vid detta tillfälle började jag få rejält med adrenalin i kroppen. Jag kände att föraren kunde göra precis vad som helst. Han var fullkomligt opålitlig. Vi måste få stopp på honom innan det händer en allvarlig olycka, det var vad jag tänkte, sa en av poliserna sedan under utredningen.

ANNONS

La ut spikmatta

Polisen signalerade med både sirener och blåljus för att få mannen att stanna - men han vägrade. Polisen förstod att enda chansen att få stopp på mannen var att lägga ut en spikmatta.

I samband med att en patrull skulle kasta ut spikmattan framför bilen ska föraren, enligt misstankarna, ha försökt köra på poliserna.

– Jag såg hur gärningsmannen gjorde en kraftig gir och styrde rakt emot mig. Samtidigt hörde jag hur (kollegan) som befann sig någonstans strax bakom mig, ropade något i stil med; "Akta – han försöker köra på oss!". Jag tvärvände ute i högra körfältet och retirerade tillbaka till vägrenen, sa en av poliserna under förhör.

Han berättar hur han såg hur bilen kom närmare vägrenen.

– Jag hade bara en tanke i huvudet och det var att jag var tvungen att hinna upp på vändslingan för att få lite skydd av diket. Att hinna gömma sig bakom bilen var uteslutet.

Drogs ut genom trasiga rutan

När mannen körde på spikmattan fortsatte färden i ytterligare cirka 500 meter. Sedan körde han in i mitträcket.

Två poliser gick fram till bilen med mannen i - en av dem hade dragit sitt vapen, den andra hade plockat fram pepparspray.

Med hjälp av en batong krossade poliserna en ruta till bilen. En av poliserna sprayade då mannen med pepparsprayen.

ANNONS

– Vi ville få ut föraren från bilen och det var enda sättet enligt vår bedömning. Vi hade alla beordrat honom flera gånger att visa händerna och komma ut ur bilen men han gjorde inte som vi sa, sa en av poliserna om beslutet i förhör.

Mannen drogs sedan ut ur bilen genom den trasiga förarrutan. Han lades på gräset mellan mitträckena. När mannen, enligt poliserna, gjorde motstånd fick han både hand- och fotfängsle.

På väg till polisbilen började han spotta mot polisen så de satte även på honom en spotthuva.

Nekar till brott

Åklagaren har beskrivit att mannen "vid förande av personbilen på motorväg varit grovt oaktsam och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom".

I förhör har mannen nekat till brott. Han har sagt att han inte kört på något annat sätt än han brukar och att han, när han kör på E6:an, försöker släppa förbi blåljusfordon.

– Han förnekar brott i samtliga brott och i vart fall ansvar för brott, konstaterar Michael Hansson, mannens advokat men vill inte gå in mer på mannens inställning

– Det är väldigt speciella förhållanden och han är väldigt ung så jag vill inte säga något om det, fortsätter han.

ANNONS
ANNONS