Misstanken: 11-årig flicka skulle giftas bort – stoppades

En 11-årig flicka från Västsverige hindras från att resa till Turkiet efter uppgifter om att hon skulle giftas bort. Detta tack vare utreseförbudet, rapporterar SVT Nyheter Väst.

ANNONS
|

SVT Nyheter rapporterar att en 11-årig flicka, hemmahörande i en kommun i Västsverige, misstänktes vara på väg att giftas bort i Turkiet och därför hindrats från att lämna landet. Detta efter att socialtjänsten fattat misstankar och förvaltningsrätten bedömt att ett utreseförbud för 11-åringen var både nödvändigt och brådskande.

Fallet är det första i Sverige sedan sedan skärpningen av lagen gällande hedersrelaterade brott trädde i kraft den första juli.

Behövde inte längre gå i skolan

Det var i samtal med socialtjänsten som flickan berättade att hennes föräldrar bestämt att hon skulle flytta till Turkiet. Utbildning då inte längre nödvändigt, eftersom detta inte skulle behövas när hon gift sig och blivit mamma. Utöver detta fanns det redan en man i Turkiet som ville gifta sig med henne, skriver SVT.

ANNONS

Skärpningen av straffen för hedersrelaterade brott innebär bland annat att socialnämnder kan utfärda utreseförbud, om det finns en akut risk för att barn förs utomlands för bortgifte, eller könsstympning.

Nu väljer alltså förvaltningsrätten att gå på socialnämndens linje och fastställer därför utreseförbudet.

LÄS MER:Ny utredning tillsätts om hedersbrott

LÄS MER:Polisen ska utbildas om hedersbrott

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS