Lars-Inge Stomberg brinner för Jonsereds historia och delar gärna av sig med sina kunskaper. Bild: Karina Hansson
Lars-Inge Stomberg brinner för Jonsereds historia och delar gärna av sig med sina kunskaper. Bild: Karina Hansson

Med rötterna i brukshistorien

Lars-Inge Stomberg arbetade länge för Moderaterna i kommunpolitiken. Men efter ett "myteri" slutade han. Nu kämpar den nye ordföranden i Jonsereds hembygdsförening för att få behålla sina lokaler i Jonsereds fabriker.

ANNONS
|

GP träffar Lars-Inge Stomberg i hembygdsförenings lokaler i Jonsereds fabriker. Här i fabrikör William Gibsons kontor i Porthuset finns originalskrivbordet kvar. Lars-Inge Stomberg berättar historien om britterna som tog sig till Sverige i slutet av 1700-talet för att undvika militärtjänst och en säker död.

Till Jonsered, som då var obebyggt, kom William Gibson på 1830-talet för att bygga upp det som skulle bli Gibson & Keiller. Här hade de ett spinneri som tillverkade bomulls- och linnetyger men även segelduk. Här fanns ett gjuteri där de tillverkade teglet som fabrikerna byggdes av. Runt sin verksamhet byggde de upp en hel stad med egna gods och arbetarbostäder, dagis, skola, kyrka och äldreboende till sina arbetare, allt i engelskinspirerad stil. Gibson byggde även kraftverk, för att kunna köra sina maskiner, och en järnväg för att transportera gods.

ANNONS

Det var inte självklart för Lars-Inge Stomberg att ta sig an ordförandeskapet i hembygdsföreningen, men när han berättar hur hans egen släkt har band till Jonsered sedan 1600-talet så inser man att han är som klippt och skuren för uppdraget. Dessutom arbetade han själv som elektriker på Jonsereds fabriker 1974-1986.

Nu vill han locka fler yngre medlemmar till föreningen.

– Det var min brorson som sa: ni har en skatt, vi vet ingenting. Så vi samlade släktens barn och berättade allt. Unga får inte lära sig sin egen historia längre, utan det är mer i stora drag, säger Lars-Inge Stomberg.

Lars-Inge Stomberg har ett förflutet inom politiken i Partille. För Moderaterna satt han bland annat som ordförande i skolnämnden. Men 2014 efter att ha blivit uppmanad av partikollegor att sluta så klev han av.

– Det var ett knivhugg, när mina kompisar sa att jag måste avgå. Nu har jag lämnat politiken. Det var en tråkig tid, säger Lars-Inge Stomberg som kallar det han var med om ett "myteri".

Så nu kämpar Lars-Inge Stomberg i stället för att hembygdsföreningen ska kunna vara kvar i lokalerna i Porthuset. Fastighetsägaren Hantverkslokaler vill höja hyran, något föreningen inte har råd med vilket även Partille kommun vägrar att gå med på. Föreningen har erbjudits andra lokaler i fabrikerna men det är inte aktuellt enligt Lars-Inge Stomberg.

ANNONS

– Jag har sagt att om de höjer hyran så lägger vi ner hembygdsföreningen. Det är många medlemmar som är väldigt oroliga nu, säger Lars-Inge Stomberg som säger att all framtida planering för hembygdsföreningen ligger nere så länge de inte vet om de kan vara kvar.

Fakta: Lars-Inge Stomberg

  1. Ålder: 59.
  2. Bor: I Kåhög.
  3. Yrke: Projektledare.
  4. Familj: Gift och har två egna barn och två bonusbarn och två barnbarn.
  5. Aktuell: Ordförande i Jonsereds hembygdsförening.
ANNONS