Massdöd av lysräkor upptäckt vid strand i Skredsvik

Hundratusentals döda lysräkor har upptäckts på en strand i Bohuslän. Men vad som ligger bakom massdöden är en gåta.
– Jag har aldrig sett något liknande, säger marinbiologen Martin Stjernstedt.

ANNONS
|

På måndagen upptäcktes en stor mängd lysräkor, eller krill, som spolats upp på en strand väster om Uddevalla.

Det var en privatperson som gjorde den ovanliga upptäckten när han gick förbi en småbåtshamn i Skredsvik, vilket Bohusläningen skrev om först.

Personen valde att skicka in bilder på sitt fynd till Havets hus i Lysekil. Martin Stjernstedt, marinbiolog på Havets hus i Lysekil, förvånades av tipset.

– Jag har aldrig sett något liknande. Jag har läst om massdöenden tidigare, men det här tillhör inte det normala, säger Martin Stjernstedt.

Martin Stjernstedt, marinbiolog på Havets hus i Lysekil.
Martin Stjernstedt, marinbiolog på Havets hus i Lysekil. Bild: Havets Hus

Martin Stjernstedt blev nyfiken och valde att själv åka ner till hamnen.

ANNONS

– Jag ville se hur stort det var – och det låg verkligen många, många hundratusentals räkor där. Om det var uppemot en miljon hade inte förvånat mig, säger Martin Stjernstedt.

Räkorna ska undersökas

Vad som orsakat massdöden är oklart, men marinbiologen har två ledande teorier.

– Antingen har det skett ett stort vattenutbyte, där mycket sötvatten kommit in via regnet. Räkorna trivs i saltvatten, så det gillar de inte. Eller så har strömmar tryckt upp syrefattigt vatten, och det tycker de inte om heller. Men vi har inte kunnat fastställa något, säger Martin Stjernstedt.

Efter lite research tog han reda på att en liknande sak hänt tidigare. I februari 2020 fick SLU in rapporter om att en annan massdöd av krill inträffade i närliggande Saltkällan vid Gullmarsfjorden.

Nu ligger ett halvt kilo lysräkor i frysen på Havets hus.
Nu ligger ett halvt kilo lysräkor i frysen på Havets hus. Bild: Martin Stjernstedt

Har fryst in räkor

Nu ska några av räkorna skickas vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) med förhoppning om att kunna ta reda på vad som ligger bakom händelsen.

– Jag tog med ett halvt kilo räkor som vi nu har i frysen. På måndag ska jag skicka en del till SVA som kommer göra prover, säger Martin Stjernstedt.

Martin Stjernstedt ser inte att räkdöden kommer få någon större negativ påverkan på vattenlivet i viken.

– De kommer i enorma populationer, det kan vara tiotusen krill per kubikmeter i havet. På lång sikt kommer de säkert återhämta sig, om inte något liknande händer fler gånger. Men jag skulle inte vara orolig, säger Martin Stjernstedt.

ANNONS

Krillfakta

Lysräkor har fått sitt namn eftersom de är självlysande, ett fenomen som även kallas bioluminiscens. Bioluminiscens betecknar produktion och utsändande av ljus hos levande organismer där energin från en biokemisk reaktion avges i form av ljus.

Lysräkor är en väldigt viktig del av ekosystemet i haven, då de är en livsviktig basföda för många andra djurarter. Bland annat av blåvalen, sälar och flera olika sjöfågelarter.

Trots att det förekommer i andra kulturer är det inte särskilt vanligt i Sverige att äta lysräkor. I Sverige förekommer det dock att vi äter krill i form av ett kosttillskottet krillolja, som är proppat med omega-3.

LÄS MER:Därför kan rödlistade arter säljas i butik – så bör du tänka

LÄS MER:Könsbyten och jungfrufödsel – så anpassar sig djuren till miljön

LÄS MER:Jungfrufödsel när ensam hajhona fick unge

ANNONS