Många utan ström i Västsverige

Stormen Alfridas framfart har orsakat stora problem i Västsverige efter nyår. Tusentals hushåll var utan ström och flera träd har fallit över vägarna i regionen. Natten till onsdagen stängdes även Öresundsbron i båda riktningarna.

ANNONS
|

Under nyårsdagen tog stormen Alfrida fart och Västsverige har drabbats hårt. Under tisdagskvällen och natten till onsdagen föll flera träd över vägar i regionen. Johannes Frendberg, trafikledare vid Trafikledningscentralen Väst, uppgav under tisdagen att man har en "extremt lång lista" över träd som vält över vägar.

– Det är mycket på småvägarna, på de större är det inte så farligt, sa han.

För räddningstjänsten var det en intensiv natt till följd av blåsten.

– Det har ringt hos oss hela natten, förklarade Åsa Opperud, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten i Storgöteborg på onsdag morgon.

Trafikverket uppger att det är väldigt många träd som fallit under natten och att man jobbar för fullt med att röja upp under onsdagen. Samtidigt uppmanas allmänheten att ta det försiktigt.

ANNONS

– Det har varit problem med nedfallna träd i hela landet och det kan fortfarande finnas kvarvarande problem här och där på småvägar, sade Ulrika Karlsson, presskommunikatör vid Trafikverket, på onsdag eftermiddag.

Tusentals utan ström

Tusentals hushåll runt om i Västsverige saknade ström efter Alfridas framfart på onsdagsförmiddagen. Men vid klockan 15 på onsdagen hade antalet hushåll eller företag som var påverkade sjunkit till knappt 300 i Västra Götaland och Halland – merparten i Skövdetrakten. Vid halv sju-tiden på kvällen blev dock knappt 700 strömlösa igen i Kungsbacka samt några i Mölndal – felsökning pågår och prognosen är att det ska lösas under onsdagskvällen.

– Felavhjälpningen har pågått hela dagen, så snart vädret hade stabiliserat sig. Under natten gjorde vi enbart omkopplingar i nätet för att kunder skulle kunna få strömmen tillbaka. Det är inte många kunder kvar på västkusten utan ström nu, men desto fler i Stockholm, sade Anders Öberg, elnätchef på Ellevio på onsdagseftermiddagen.

Den främsta orsaken till strömavbrotten var nedfallna träd.

Under natten till onsdagen stängdes även Öresundsbron i båda riktningarna och beräknas vara stängd fram till klockan 07.00. Vindkänsliga fordon rekommenderas inte att köra över bron under förmiddagen på grund av de hårda vindarna.

Vinden mojnar

I Västsverige påverkades tågtrafiken av stormens framfart, bland annat Uddevalla–Strömstad och Varberg–Borås. På onsdag eftermiddag var det fortfarande problem med sträckan Varberg–Borås – det väntades vara löst vid 18-tiden.

ANNONS

Under eftermiddagen hade vinden också avtagit i Västsverige, men ute till havs kunde det fortfarande vara friskt i byarna.

– Det är svagare vindar, men ute i Göteborgs skärgård är det byvindar på 20 meter per sekund – där väntar vi att det avtar under eftermiddagen och kvällen. I Göteborg är det under eftermiddagen tio meter per sekund i byarna, vilket kommer att minska till 4–5 under kvällen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog vid Foreca.

Under torsdagen väntas sedan ett lugnare väder, efter att en varmfront kommer in och då det samtidigt blir molnigt – utan nederbörd.

Nedan finns en liverapport om läget kring Alfrida, med ett nationellt fokus.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS