Sänk regeringen. Moderaternas ungdomsförbund vill bli av med Stefan Löfvens regering så fort som möjligt. Ahmed Salih, Pontus Båth och Hanna Friberg, från Muf i Göteborg öppnar för dialog med SD för att få en borgerlig regering nu.
Sänk regeringen. Moderaternas ungdomsförbund vill bli av med Stefan Löfvens regering så fort som möjligt. Ahmed Salih, Pontus Båth och Hanna Friberg, från Muf i Göteborg öppnar för dialog med SD för att få en borgerlig regering nu.

M-politiker vill fälla regeringen med SD

Moderata företrädare i Västsverige ser valet 2018 som ett högriskprojekt. Bohusläns Henrik Sundström är en av flera som öppnar för samtal med SD och att fälla regeringen redan nu med SD:s hjälp.

ANNONS
|

Det börjar brinna i knutarna för den som vill ha mer borgerlig politik. Den rödgröna regeringen trycker på om regeländringar för företagare, vinstmaximering och ändrar i myndigheternas regleringsbrev. Samtidigt tycks möjligheten för en kraftfull alliansregering efter 2018 som mindre trolig.

Så resonerar Henrik Sundström, tidigare distriktsordförande för Bohusläns moderater och nu ledamot i regionfullmäktige. Han hissar varningsflagg på twitter: ”Denna mandatperiod skulle kunna vara sista chansen på länge att få igenom vettig borgerlig politik, givet framtida majoritetsförhållanden”.

Varför skriver du så?

– Just nu lovar Sverigedemokraterna att rösta med Alliansen vad vi än lägger upp. Då tycker jag vi ska utnyttja det.

ANNONS

Dragning om det amerikanska valet

På Moderaternas kansli i Göteborg samlas ungdomsförbundarna till möte. De lyssnar på en dragning om det amerikanska valet. Ahmed Salih som sitter i distriktets styrelse menar att Donald Trump nådde fram till väljarna eftersom han pratade på ett sätt som gemene man förstår och inte drog sig för att vara med i talkshower och andra publika sammanhang.

LÄS MER:

Trump skruvade också upp tonläget och förenklade debatten rejält. Är det den typen av språk du efterlyser?

– Nej. Men att tala på ett sätt så att väljarna förstår vad man vill, det är kruxet.

Muf-arna i Göteborg säger att det inte finns någon partikultur som skulle uppmuntra personangrepp och en rå ton i sociala medier. Det som gjorde att Delmon Haffo och Per Nilsson nyligen fick gå från sina tjänster på M:s partikansli efter att Haffo kallat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora i ett direktsänt Youtube-inslag.

– Vi är väldigt noga med att lägga ut saker som vi kan stå för, säger Hanna Friberg, som också sitter i distriktsstyrelsen.

Vill fälla regeringen

Pontus Båth, ordförande för Muf i Göteborg och nyinvald i ungdomsförbundet riksstyrelse, tycker att statsminister Stefan Löfven har helt fel när han pratar om övertrampen i M som en partikultur.

ANNONS

– Det stämmer inte och det vet han också. Det blir så fånigt.

Henrik Sundström iBohuslän vill fälla regeringen så snart det bara går.

– Det viktigaste är att få igenom rätt politik. Jag tror att Löfven kan välja att sitta kvar även om vi skulle få igenom en alliansbudget. Men då kan vi få honom till förhandlingsbordet.

Henrik Sundström säger inte nej till ett stöd från SD.

– Jag vet inte något parti i riksdagen som inte tagit emot stöd från SD.

Men att göra lite mer än att ta emot stöd, att föra samtal med SD, hur ser du på det?

– Det är ett folkvalt parti som alla andra.

Muf vill öppna för samtal med SD

Också Muf Göteborg vill fälla regeringen och öppna för samtal med SD. Pontus Båth menar att man i riksdagen bör ha en dialog med alla partier.

– Man får inleda dialogen med att: ”det här är vårt förslag, vad tycker ni om dem?”. Då kanske de säger ”Det ser jättebra ut, men skulle vi kunna få med det här?” Och så får man ta ställning till det. Det tycker jag att man kan göra med alla partier som är inröstade i Sveriges riksdag.

Pontus Båth troratt om SD får välja mellan en alliansbudget eller en rödgrön kommer partiets väljare kräva att SD röstar på Alliansen. Han säger också att många M-väljare vill ha dialog med SD.

ANNONS

– Våra väjare vill att vår politik får resultat så snabbt som möjligt.

SD välkomnar försöka att fälla regeringen

Jimmy Ståhl är riksdagsledamot för SD från Göteborg. Han välkomnar alla försök att fälla regeringen.

– Vi har försökt göra det åtta gånger i riksdagen. Moderaterna och Alliansen har gång på gång räddat regeringen.

Vilka krav har ni för att stödja en alliansbudget?

– Det är en förhandlingssak. Ska man bilda regering tillsammans så måste man sitta ned och förhandla. Vi har ju ganska lik politik på många områden

Han säger att SD hittills inte haft några krav för att göra gemensam sak med Alliansen, men tror att det kommer att bli annorlunda efter 2018.

– Efter valet 2018 är vi såpass stora att inget annat parti kan förbise oss.

Kritisk till tidigare flyktingpolitik

Med Mufs nya ordförande, Benjamin Dousa, och ny styrelse har förbundet centralt gjort en högersväng som Pontus Båth välkomnar.

– Vi går i mer konservativ riktning, precis som M gjort på riksplanet sedan Reinfeldt lämnade.

Pontus Båth är kritisk till den förra partiledarens syn på flyktingpolitik.

– Jag är frågande inför att han fortsätter hävda att Sverige klarar en fortsatt stor invandring utan att rättsväsendet och alla myndigheter får svårt att utföra sina uppgifter. Migrationsverket begärde till exempel ytterligare 32 miljarder för nästa år. Men Reinfeldt kanske gör det för att sälja böcker.

ANNONS
ANNONS