Lysekils kommun utreder nu flera falska bygglov i kommunen. Arkivbild.
Lysekils kommun utreder nu flera falska bygglov i kommunen. Arkivbild. Bild: Lasse Edwartz

Lysekils kommun utreder falska bygglov

Lysekils kommun utreder flera falska bygglov som delats ut i kommunen. Enligt GT kan en politiker i kommunen vara inblandad i fusket.
– Det har dykt upp som en total överraskning för oss, säger Per Garenius vid Lysekils kommun, till tidningen.

ANNONS
|

När Lysekils kommuns plan- och byggavdelning granskade ett nybygge i ett villaområde efter klagomål från en granne visade familjen bakom bygget upp ett beslut om bygglov från kommunen. Dokumentet var utformat som en handling från Lysekils kommun, men bygglovet kom inte från kommunen. I stället visade det sig att diarienumret gick till ett helt annat ärende och något bygglov fanns inte registrerat på familjen i fråga, skriver tidningen GT.

Nu utreder Lysekils kommun händelsen och även en polisanmälan har gjorts.

– Det har dykt upp som en total överraskning för oss, säger Per Garenius, samhällsbyggnadschef i Lysekils kommun, till GT.

ANNONS

Familjen med det falska bygglovet misstänks inte för något, i stället utreds enligt GT en politiker i kommunen som familjen har haft kontakt med i samband med ansökan av bygglov. Politikern ska ha agerat konsult i byggprocessen och erbjudit sig att hjälpa till med bygglovsansökan.

Flera familjer drabbade

Enligt GT ska ytterligare en familj ha drabbats av en liknande händelse när de haft samma politiker som konsult. En tredje familj blev lovade ett bygglov av politikern, men fick aldrig några papper. Det slutade med att familjen en bit in i byggprocessen fick ett vite från kommunen.

Kommunen hoppas att det inte rör sig om fler drabbade och säger till GT att man nu ska undersöka om den aktuelle politikern har erbjudit bygglov via andra vägar än den officiella.

– Det är väl det vi håller på att titta på, säger Per Garenius till tidningen.

Vet ej hur det gått till

Politikern som anklagas uppger för GT att han själv inte kan svara på hur det hela har gått till och att det kommer utredas. På frågan om den uppvisade bygglovshandlingen kommer från kommunen är svaret nej.

På GT:s fråga om han varit en person som man kunnat kontakta med förhoppning om att få bygglov lättare i Lysekils kommun svarar politikern:

ANNONS

– Nej, det är klart att det inte har varit så.

Enligt GT har politikern avvecklat firman och han kommer nu avsluta sina uppdrag i kommunen.

ANNONS