Lysande julgransflygning dundrade över Göteborg

Försvarsmaktens piloter tvingades bryta formationen under den årliga julgransflygningen över Västsverige – på grund av vädret. Under eftermiddagen flög dock en komplett julgran, som både lyste och mullrade, över Göteborg.

ANNONS
|

Vädergudarna var inte med Skaraborgs flygflottilj under tisdagen. Det var dags för den årliga julflygningarna, där försvaret flyger dels julgransformation med Jas 39 Gripen och dels en julhälsning med TP 84 Hercules.

Mellan ungefär 12.30 och 13.50 skulle Gripen-planen flyga över bland annat Åmål, Karlstad, Falun, Gävle och Skövde, men vädret var ett problem.

”Tyvärr var vädret dåligt på vår tur norrut med Jas 39 Gripen, vi fick bryta formationen och gå upp på höjd under stora delar av rutten. Flygsäkerhet är naturligtvis viktigast!” skrev Skaraborgs flygflottilj på sin Facebook-sida.

De skrev vidare att man kommer att flyga turen söderut, som bland annat passerar Göteborg, men att det ”även här finns områden då vi troligtvis kan behöva gå på höjd”.

ANNONS

När julgransformationen väl flög in över Göteborg var de dock fullt synliga. Mörkret började lägga sig över stan, men flygplanen syntes bra tack vare starkt ljus.

Ställdes in helt i Skåne

Tidigare i veckan har Försvarsmaktens julflygning över Skåne och Blekinge ställts in helt och hållet på grund av vädret.

”Vädret längs med den planerade rutten är för dåligt för att genomföra formationsflygning på ett säkert sätt,” skrev Blekinge flygflottilj på sin Facebook-sida där de meddelade att årets julgransflygning utgår.

LÄS MER:Vädret ställer in julgransflygningar

ANNONS