Marcus Nielsen.Foto: GP/Privat
Marcus Nielsen.Foto: GP/Privat

LUF:s senaste förslag: Aborter för män

Efter förslag om att tillåta incest och sex med döda, nu vill Liberalernas ungdomsförbund (LUF) införa juridiska aborter för män.

ANNONS
|

Liberalernas ungdomsförbund (LUF) klubbade igenom ett antal kontroversiella förslag på årsmöte i Stockholm i slutet av februari. Bland annat att incest och nekrofili ska tillåtas. Nu kommer nästa uppseendeväckande förslag från LUF Väst, nämligen juridiska aborter för män, som Borås Tidning var först att rapportera om. En sådan abort skulle innebära att män har rätt att frånsäga sig faderskap fram till 18:e graviditetsveckan - lika länge som det är möjligt för en kvinna att välja abort.

Enligt Markus Nielsen som är ordförande för LUF Väst hoppas ungdomsförbundet att frågan främst ska väcka debatt kring jämställdhetsfrågor vid föräldraskap.

- Det är otroligt viktigt att det förs en diskussion. Män ska ha lika stor rätt till att välja bort föräldraskap, säger Marcus Nielsen.

ANNONS

Han vill poängtera att det inte handlar om någon påtryckning till att fler kvinnor ska göra abort.

- Det handlar om att män också ska kunna välja om de vill bli föräldrar eller inte. Kvinnor ska fortfarande fatta beslut om aborter.

Om förslaget skulle gå igenom, vad skulle det innebära för männen?

- Att man som man har möjlighet att juridiskt avsäga sig ett faderskap, man behöver då inte betala något underhåll för barnet till exempel.

Och för gravida kvinnor?

- De behöver inte leva med falska förhoppningar och i ovisshet utan får beslutet svart på vitt från början.

Om man skulle ångra sig då?

- Vi har inte tagit upp den frågan. Vi har inte kommit så långt än.

Marcus Nielsen verkar själv skeptisk till att förslaget skulle kunna bli verklighet.

- Om jag ska vara ärlig så tror jag inte att förslaget kommer gå igenom. Men det är viktigt att det förs en diskussion.

ANNONS