Ledare för vikingasekten ”Gudalandet” döms till fängelse

"Gudalandet” hotade att avrätta kommunpolitiker för att starta en ny vikingatid. Nu döms två av vikingasektens ledande personer till fängelse för olaga hot och våld mot tjänsteman.

ANNONS
|

Ditta Rietuma och Lars Solstråhle, ledande personer i den omtalade vikingasekten "Gudalandet", döms i Skaraborgs tingsrätt till sex respektive tre månaders fängelse för olaga hot och hot mot tjänsteman, vilket meddelades av tingsrätten under torsdagen.

Ditta Rietuma fälls för fem fall av hot mot tjänsteman och tre fall för olaga hot, Lars Solstråhle döms för tre fall av hot mot tjänsteman och tre fall av olaga hot. De döms också till att betala ett skadestånd som uppgår till 320 000 kronor, pengar som ska fördelas över flera målsäganden.

Efter mordhot från vikingakulten i Gullspångs valde en politiker att avsäga sig alla sina politiska uppdrag. Nu döms sektens ledare till fängelse efter att ha hotat en rad lokala politiker och tjänstemän.
Efter mordhot från vikingakulten i Gullspångs valde en politiker att avsäga sig alla sina politiska uppdrag. Nu döms sektens ledare till fängelse efter att ha hotat en rad lokala politiker och tjänstemän. Bild: Paul Wennerholm

Byggde ”galgbacke” och hotade med hängning

GP besökte ”Gudalandets” gård i Hova utanför Gullspång under sommaren 2023. Sektens ledare lanserade då flera konspirationsteorier om hur världen styrs, däribland att den leds av illasinnade människor som fått sina jobb utan att förtjäna dem.

ANNONS

Med dessa ur bilden skulle en ny vikingatid inledas.

Det var med denna bakgrund man lät bygga en ”galgbacke” på sina ägor där man hotade att ett 20-tal lokalpolitiker och tjänstemän skulle hängas eller halshuggas. Samtliga måltavlor fick ett mejl om saken – en av dem kände sådant obehag att den lämnade sitt förtroendevalda uppdrag.

”Hotfulla och allvarliga”

De tilltalade har under hela utredningen, som av rätten kallas ”mycket ovanlig” och ”komplicerad”, hävdat att de aldrig faktiskt tänkt avrätta någon. De har också vidhållit att endast domstolar i Gudalandet kan döma dem – och att de velat ”rädda de tvångsomhändertagna barnen”.

Det sistnämnda syftar till att flera av de hotade tjänstemännen ska ha varit involverade i ärende rörande omhändertagande av barn i kommunen.

I domen skriver tingsrätten att de gör bedömningen att:

”Det kan inte råda någon tvekan om att gärningarna varit så hotfulla och allvarliga, att de i förekommande fall skall bedömas som olaga hot eller hot mot tjänsteman. Detta har de tilltalade gjort med uppsåt och deras grundlösa invändningar ursäktar inte deras beteende.”

GP har varit i kontakt med Ditta Rietuma för att få en kommentar kring domen och frågat om de kommer att överklaga.

Ditta Rietuma svarar “Absolut” via sms och bifogar en längre text där det bland annat står “Jag är den laglige domaren” och att “staten har stulits av fienden”.

ANNONS

GP har sökt åklagaren som inte har gått att nå.

LÄS MER:Vikingasekten Gudalandet har byggt avrättningsplats – där de vill hänga politiker

LÄS MER:Medlemmar i vikingasekten ”Gudalandet” åtalas

ANNONS