Husdr.se har utfärdat PCR-test som de hävdar har analyserats på olika laboratorium. Men labben säger att de inte analyserat ett enda test från kliniken.
Husdr.se har utfärdat PCR-test som de hävdar har analyserats på olika laboratorium. Men labben säger att de inte analyserat ett enda test från kliniken. Bild: Jonas Lindstedt

Läkaren bakom Husdr.se stängs av från sitt sjukhusjobb

Husdr.se hävdade att covidproven som de tog analyserades på flera olika labb, något som labben nekade till – de hade inte analyserat ett enda prov från kliniken. Nu stängs den ansvarige läkaren och styrelseledamoten av från sitt jobb på Södra Älvsborgs sjukhus medan en intern utredning pågår.

ANNONS
|

Den ansvarige läkaren och styrelseledamoten för Husdr.se har stängts av från sitt läkarjobb på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

– Han blev avstängd idag muntligen och kommer få ta del av det skriftligen också, säger Karin Hederstierna, verksamhetschef på Södra Älvsborgs sjukhus.

Det var tidigare i veckan som GP berättade om kliniken Husdr.se som bland annat tog 2 690 kronor för ett PCR-test med svar på två timmar.

Kliniken hävdade på flera testresultat att proven hade analyserats hos Sveriges största laboratorium Unilabs. De har också hävdat att prov har analyserats hos virologen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

När GP frågade representanter för labben nekade de dock till detta; de hade inte analyserat ett enda prov från den aktuella kliniken. Kliniken erbjöd även patienter reseintyg med provsvaren.

ANNONS

LÄS MER:GP avslöjar: Svenskar har lurats med falska coronadokument

LÄS MER:Tegnell om GP:s avslöjande: ”Extremt allvarligt”

Ett ombud för kliniken har uppgett att de ”vidhåller att samtliga prover som har tagits har analyserats av ovanstående företag”, det vill säga Unilabs och Sahlgrenska.

Ett annat av klinikens ombud, advokat Björn Hurtig, säger under fredagen att han inte kan kommentera fallet i nuläget.

LÄS MER:Efter falska reseintygen – ”Husdr.se” utreds av polis: ”Det är prioriterat”

Stängs av med lön

Sedan tisdagen har läkaren inte varit på sitt arbete på Södra Älvsborgs sjukhus, utan har sjukanmält sig.

Varför har han nu stängts av från sitt jobb?

– Dels för att detta är väldigt allvarligt ur ett förtroendeperspektiv, rent generellt. Och dels har han inte anmält den här bisysslan som verkar vara väldigt omfattande, säger Karin Hederstierna.

Sjukhuset har haft ett möte med läkaren som har fått ge sin version till arbetsgivaren. Karin Hederstierna kan inte berätta mer om vad som har sagts, men uppger att läkaren inte är helt enig med uppgifterna som GP har publicerat.

Sjukhuset har nu inlett en intern utredning, men hur lång tid den tar är inte helt klart.

– Jag har inte varit med om något liknande tidigare. Men min förhoppning är att det sker en skyndsam hantering av ärendet, säger Karin Hederstierna.

Under tiden är läkaren avstängd med lön.

LÄS MER:Testade sig på ”Husdr.se” – kundernas ilska och oro

ANNONS