Kroppsdel hittad i sökandet efter Wilma Andersson i Uddevalla

Polisen har hittat en kroppsdel som tillhör försvunna Wilma Andersson i Uddevalla. Kroppsdelen hittades under torsdagskvällen och enligt polisen gör fyndet att det är uteslutet att den försvunna flickan är vid liv.
– Vi beklagar djupt att sökandet efter Wilma slutade på detta tragiska sätt. Våra tankar går till flickans familj och vänner, säger polisens kommenderingschef Lars Eckerdal.

ANNONS

Flickans anhöriga är underrättade om fyndet. Wilma Andersson sågs senast i livet den 14 november och anmäldes försvunnen tre dagar senare.

Polisens misstanke är att hon har blivit mördad och en man i 20-årsåldern häktades i fredags förra veckan på sannolika skäl misstänkt för mord.

Ljus tändes vid platsen som varit centrum för frivilligorganisationers sökande. I morgon kommer en manifestation att hållas vid Hasselbacken.
Ljus tändes vid platsen som varit centrum för frivilligorganisationers sökande. I morgon kommer en manifestation att hållas vid Hasselbacken. Bild: Robin Aron

Brottsutredningen kommer nu att fortsätta med full kraft och polisen kommer fortsatt att göra sökningar.

– Många människor har varit engagerade i sökandet och har bidragit på olika sätt i arbetet. Vi förstår att många är berörda av det här beskedet och vill rikta ett varmt tack till alla som bidragit och fortsatt kommer att bidra i sökandet, säger Lars Eckerdal.

ANNONS

Enligt polisen handlar fyndet om en kroppsdel. Resten av kroppen har ännu inte hittats.

– Det var polisen som gjorde fyndet, säger Lars Eckerdal.

Han vill inte gå in på några detaljer kring hur fyndet gjordes, och vill inte säga om det var utifrån tips eller något annat, om kroppsdelen hittades inomhus eller utomhus, eller ens om det var i Uddevalla kommun som fyndet gjordes.

– Nej, jag kan inte säga det med hänsyn till förundersökningen.

"Oerhört tragiskt"

Hasse Lagervall, insatsledare på Missing People har varit delaktig från start i sökandet efter Wilma Andersson och säger att det är med djup sorg som han nu tar emot beskedet.

– Det är ju alltid oerhört tragiskt att få sådana här besked och våra tankar går naturligtvis till familjen och närmast anhöriga, säger han.

Enligt Lagervall är det liten risk att polisen önskar vidare sökhjälp av allmänheten kring en brottsplats och att morgondagens sökinsats därför är inställd.

– Men vi står självklart till polisens förfogande om de skulle behöva oss, säger han.

Missing people och Fikk packar ihop

Vid 16.30-tiden avbröts frivilligorganisationernas sökande en gång för alla och en timme senare pågick fortfarande arbetet med att avveckla de platser som varit utgångspunkten för frivilligorganisationernas sökande.

Sammanlagt deltog 3200 personer i Fikk:s insats, medan 1800 anslöt till Missing people. Enligt frivilligorganisationerna rör det sig om den största sökinsatsen någonsin från deras sida.

ANNONS

Under kvällen kommer Uddevalla kyrka att hålla öppet och under morgondagen anordnas en manifestation vid Hasselbacken med start 10.00.

Under fredagen meddelar polisen att man under torsdagskvällen gjort fynd som bekräftar att försvunna Wilma Andersson är död.
Under fredagen meddelar polisen att man under torsdagskvällen gjort fynd som bekräftar att försvunna Wilma Andersson är död. Bild: Stefan Berg

Misstänkt nekar till brott

Mannen som misstänks ha mördat Wilma Andersson greps den 19 november och har sedan dess nekat till brott. Hans advokat, Beatrice Rämsell, berättar under fredagen att polisens senaste förhör med honom utspelade sig under torsdagskvällen.

– I övrigt kan jag inte kommentera något. Jag har yppandeförbud och han vill inte att jag kommenterar något varken om honom eller ärendet, säger hon.

Kan du berätta om han har ändrat inställning?

– Det har han inte gjort, han förnekar alltjämt anklagelsen.

Även en släkting till mannen är misstänkt i utredningen. Släktingen anhölls i söndags misstänkt för grovt skyddande av brottsling, men släpptes senare på fri fot då vice åklagare Caroline Fransson gjorde bedömningen att han inte behövde sitta frihetsberövad. Hans advokat Tommy Nilsson har tidigare meddelat att han nekar till brott.

I utredningen har polisen säkrat en rad olika fynd som har skickats in för analys hos Nationellt forensiskt center. Man har också bland annat genomfört en teknisk brottsplatsundersökning i den misstänkte mördarens hem.

Under en pressträff under torsdagen meddelade åklagaren Caroline Fransson att polisen under utredningen beslagtagit ett fordon, en mindre svart stadsjeep.

ANNONS

Texten uppdateras.

LÄS MER:Wilma, 17, försvann – detta har hänt

ANNONS