Konst av plast ska inte ge pekpinnar

Utställningen Plastic Witness pågår på biblioteket i Skärhamn. Nina Romanus vill väcka våra funderingar om när skräp blir en resurs.

ANNONS
|

Hon gjorde sina första konstverk av plast för omkring fyra år sedan. Den skrämmande tanken att vi snart inte skulle ha riktiga växter kvar gjorde att Nina Romanus började skapa olika blommor och växter av plast.

– Det som jag håller på med har växt ur vad man slänger hemma, vårt hushållsskräp. Jag har skapat den här floran och hittat på olika namn på allting, säger hon.

De olika namnen i plastfloran hon skapat har inspirerats från vad växterna är gjorda av, med fejkade namn på latin som om de vore kategoriserade av Linné. Som röd plastanemon, lactofolium lactosprudler rubens, som finns i flera färger och där frukterna beskrivs som eftersökta för innehållet som släcker törst och ger energi. Men där fruktskalen måste tas om hand.

ANNONS

– Skräp är något på fel plats vid fel tid, men kan vara en resurs beroende på hur man tittar och vilken avsikt man har, säger hon.

Hela floran beskrivs som arten polymerogamer, en släkting till frö- och sporväxter. Polymerogamerna förökar sig genom delning i komplicerade och energikrävande kemiska processer.

– Alltihopa är konst och bra för att vidga perspektivet. Vad är det du ser? Det är inte alla som kan känna till vad det här är från början, hur mycket man har använt. Det är allt ifrån plastkorkar till tandkrämstuber, väldigt mycket plastkorkar, säger Nina Romanus, som egentligen är utbildad arkitekt men jobbar med IT när hon inte gör konst.

Utställningens tema är högaktuellt i klimatångesttider. Nina Romanus hoppas att konsten väcker glädje och inspiration.

– För mig är det viktigt att starta ett tankeflöde. Jag har inte alla svaren utan det här har jag tänkt och reagerat på. Hela det här med plast och med klimatet, vi kan ju inte bara sätta oss ner och säga "det här går aldrig". Om jag gör lite så kan jag påverka, jag vill få andra att tänka positivt. Alla måste göra nåt, vi kommer inte någonstans med bara pekpinnar.

ANNONS

En av växterna på utställningen saknar namn än så länge. Nina Romanus hoppas få hjälp av besökarna att komma på både namn och egenskaper.

– Jag vill att folk ska döpa den. Vi får se var det landar.

Plastic Witness

  1. Utställning som pågår på Skärhamn bibliotek fram till 10 mars
  2. Ett konst- och miljöprojekt av Nina Romanus
  3. Utforskar och synliggör plast och plastanvändning
  4. Vill inspirera till innovativ användning av material
  5. Hemsida plasticwitness.se
ANNONS