Knark i skolast – rekordbeslag i Svinesund

I lådor bland skor låg mängder med hasch och kokain. Narkotikabeslaget är ett av de största som gjorts vid tullstationen i Svinesund.

ANNONS

Det var i slutet av juni förra året som lastbilen körde in vid tullstationen i Svinesund. I lasten skulle det finnas 4,5 ton med Crocs-skor. Det var i alla fall vad lastbilschauffören skrivit i pappren om vad som skulle deklareras.

Men lasten bestod inte bara av plasttofflor. Den erfarne narkotikahunden Ollie som jobbar i Svinesund fick upp ett spår och markerade på vänster sida, framme vid kapellet.

I en pall fanns lådor fulla med narkotika. När man sedan hade gått igenom drogerna skulle det visa sig handla om ett av de största narkotikabeslag i Svinesund någonsin.

ANNONS

Värt 100 miljoner

Det var totalt över 500 kilo narkotika i lasten varav det mesta var hasch – 430 kilo. Det fanns också drygt 20 kilo marijuana, 40 kilo amfetamin och 12 kilo heroin och kokain.

Enligt norska tullen är beslaget värt 100 miljoner norska kronor och skulle motsvara 600 000 doser till brukare. På grund av hänsyn till polisens förundersökning har smuggelförsöket inte offentliggjorts förrän nu.

Enligt uppgift till TT är chauffören nu misstänkt för grovt narkotikabrott. Men han förnekar brott och ska ha sagt att han inte kände till vad som låg bland skorna.

ANNONS