Biljettpriserna kommer att höjas i januari nästa år. Men redan i maj kommer de att sänkas tillbaka till dagens pris.
Biljettpriserna kommer att höjas i januari nästa år. Men redan i maj kommer de att sänkas tillbaka till dagens pris. Bild: Anders Ylander

Klart: Västtrafiks priser höjs – men sänks i vår

Slopad patientavgift för våldtäktsoffer, höjt och sänkt pris på kollektivtrafik och bibehållen skatt. Det är några av punkterna i regionens budget som klubbades under tisdagen.

ANNONS
|

GP har tidigare rapporterat om budgetförslaget från det nya styret i Västra Götalandsregionen. Kollektivtrafikresenärer kommer i början av nästa år att få höjt biljettpris. Men redan efter första kvartalet kommer biljettpriserna att sänkas igen.

– Våra invånare som åker kollektivt tycker nog att det blir lite märkligt. Vi önskade att vi inte hade behövt höja först och sänka sedan, har Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande, tidigare sagt till GP.

Anledningen är att en grönblå budget klubbades i juni i vilken höjningen ingick. Nu när det nya styret fått makten har de lagt fram en tilläggsbudget som innebär sänkt pris på biljetter i kollektivtrafiken.

ANNONS

Gratis vaccin utreds

I tilläggsbudgeten ingår också att patientavgiften för personer som utsatts för sexuella övergrepp tas bort. Tidigare har det bara varit kostnadsfritt om en patient blivit transporterad till akutmottagningen av polis.

Antagandet av budgeten innebär också att en utredning om gratis TBE-vaccin för barn ska inledas. Utredningen kan även leda till att vaccinet subventioneras även till andra grupper.

LÄS MER:Västtrafiks priser höjs – men sänks tillbaka i maj

LÄS MER:Regionen skrotar sjukhusavgift för våldtäktsoffer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS