Sjön Unnen i Unnaryd.
Sjön Unnen i Unnaryd. Bild: Hallandsposten

Kemikalieutsläpp i dricksvattnet i Unnaryd

Boende i Unnaryd, Hylte kommun, kan använda dricksvattnet igen – om de kokar det först.
Ett kemikalieutsläpp var orsaken till det två dagar långa avbrottet, att skolor höll stängt – och att ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdades.

ANNONS
|

Ett kemikalieutsläpp i dricksvattnet gjorde att boende i tätorten Unnaryd, i Hylte kommun, avråds från att använda vattnet.

”Vattnet i Unnaryd ska inte drickas, användas till matlagning, dusch eller tvätt. Ska ej kokas. Det är okej att spola i toaletten. Vattenverket har tillfälligt stängt under tiden felet åtgärdas, det finns därmed risk att vattnet kommer ta slut även för spolning”, skrev Hylte kommun på sin hemsida under måndagen.

Väntade på provsvar

Katarina Paulsson, samhällsbyggnadschef i Hylte, uppgav för P4 Halland att saltet kaliumpermanganat gått ut i vattnet i för stor mängd, i samband med vattenreningsprocessen. Det uppmärksammades först av invånare som noterat att vattnet färgats rosa.

ANNONS

Miljömedicin Syd kontrollerade senare vattnet och meddelade att förtäring kunde ge milda mag- och tarmproblem. Koncentrationen av av kaliumpermanganat, som hade gått ut i vattnet, bedömdes vara låg.

– De som har varit oroliga behöver inte vara oroliga, säger Katarina Paulsson till Hallandsposten.

Kommunen avrådde dock från att dricka vattnet fram till att man fått godkända svar på vattenprover – vilket kom under tisdagseftermiddagen. De visade att halterna av kemikalien inte längre var onormala, och boende kan åter använda vattnet.

Ska vattnet drickas uppmanas dock Unnerydsborna att koka vattnet först, fram tills dess att kommunen senare i veckan fått svar på en bakterieodling.

VMA utfärdades

Vid lunchtid på måndagen utfärdades ett VMA. Enligt P4 Halland fanns risk för att dricksvattnet tar slut.

– Unnaryds vattenverk undersöks nu för att man ska komma underfund med vad som har hänt, därefter ska systemet spolas rent innan man tar det i bruk igen, sade Magnus Åman, räddningschef i Hylte, till SVT Nyheter Halland.

Vattentankar placerades efter avbrottet ut på tre ställen i Unnaryd där tjänligt vatten kunde hämtas. Skola och förskola på orten hölls också stängda under tisdagen, till följd av vattenproblemen.

Kemikalier i reningsprocessen

Förra veckan genomförde Hylte kommun en omfattande spolning av vattenledningarna i Unnaryd, med tillhörande avstängningar, efter att flera fastigheter larmat om missfärgat vatten, rapporterar Hallandsposten. Budskapet var då att vattnet var ofarligt att dricka och använda.

ANNONS

Bakgrunden till måndagens VMA är i nuläget inte fastställd, men ska enligt HP inte ha någon koppling till spolningen.

ANNONS