Tommy Dahlman.
Tommy Dahlman.

KD-pastor kallar homosexualitet för synd

ANNONS
|

Det var i torsdags som den kristna tidningen Dagen publicerade en debattartikel med 22 pingstpastorer från hela Sverige som avsändare.

I artikeln menar de att Bibeln är tydlig när det gäller homosexualitet – det är en synd och lever man ut sin homosexualitet kommer man inte till himlen.

– Kyrkan har ett arbetsredskap – Bibeln. Om en kyrka börjar tvivla på och dissekera sitt redskap så blir den till slut ingen kyrka, säger Tommy Dahlman till P4 Väst.

I debattartikeln i Dagen står det:

"Vi menar att praktiserande homosexualitet, utifrån vad Bibeln säger, är synd".

Vidare klargör de följderna för att leva ett homosexuellt liv: "i så fall missar du himlen".

ANNONS

Budskapet fick omedelbart kritik från flera håll, bland annat från Göteborgs biskop.

– Om det handlar om att plocka ut enskilda bibelord kan man argumentera för detta. Men om man utgår ifrån helheten i Bibeln, de stora sammanhangen, då menar jag att då är det väldigt svårt att komma fram till den tolkning de gör, säger Per Eckerdahl till P4 Väst.

Inför valet i höstas utmanade Tommy Dahlman från Trollhättan, som kallar sig evangelist, Penilla Gunther (KD) i kampen om en riksdagsplats.

Tommy Dahlman är för de flesta känd som pingstpredikant. Partipolitiken hade han aldrig tidigare ägnat sig åt.

När han trots detta ställde upp som kandidat till riksdagen för Kristdemokraterna placerades han som nummer 8 på KD:s riksdagslista i Västra Götalands norra distrikt.

Nummer ett på listan är Penilla Gunther, som suttit i riksdagen för Kristdemokraterna sedan 2010 och som i ett skede var intresserad av att bli ny partiledare.

- KD har gett mig inviter de senaste tre-fyra åren att ställa upp men jag har inte sett någon möjlighet, har Tommy Dahlman berättat för Dagen.

- Precis som jag bor Penilla i Trollhättan så vi känner varandra lite sedan tidigare, förklarade Tommy Dahlman som inte hymlar med att det var henne han utmanade i valet.

ANNONS

När tidningen GT nu uppmärksammar pingstpastorns åsikter svarar han att Bibeln inte är någon roman och att det finns "obekväma, karga och besvärliga sidor av kristendomen".

På frågan om homosexuella kan klara sig genom att leva i celibat svarar han:

–Ja, så är det.

Samtidigt säger KD:s partiprogram att ingen ska diskrimineras på grund av sexuell läggning. Enligt Urban Eklund, ordförande för partiets nomineringskommitté som föreslog Dahlman, hamnar ingen kandidat på listan om de inte svarat ja på frågan om de delar KD:s värdegrund.

–Det var väl ingen som visste att han hade de där åsikterna då. Att politiskt säga att homosexualitet är synd skulle diskvalificera honom, men om han i sitt privatliv tycker så är en annan sak. Jag vill inte sitta och döma andra människor, säger Eklund till GT.

ANNONS