Uttalandet om att homosexualitet skulle vara ett virus polisanmäldes av RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.
Uttalandet om att homosexualitet skulle vara ett virus polisanmäldes av RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

Kalla homosexuella för virus - inte hets mot folkgrupp

ANNONS
|

Polisen har granskat sex timmars youtube-material från Halmstads moské. En timmes material var särskilt intressant och översattes för att få det kritiserade uttalandet i sitt sammanhang. Det var under en föräldrautbildning som imamen jämförde homosexualitet med ett virus som barnen måste skyddas från genom religion.

Uttalandet bedömdes alltså inte tillräckligt kränkande för att vara brottsligt.

– Jag kan inte svara för hur åklagaren har resonerat när hon har lagt ned förundersökningen. Men för att det ska vara hets mot folkgrupp behöver man komma upp i en viss nivå och i sitt sammanhang är bedömningen att det här uttalandet inte når den nivån, säger Martin Inglund, tillförordnad utredningsansvarig vid polisen i Halmstad och tillägger att det ska ha gjorts en bedömning utifrån Europakonventionen och religionsfriheten.

ANNONS

Beslutet om att lägga ned förundersökningen nådde polisen tidigt på tisdagsmorgonen, en vecka efter att anmälan gjordes.

Det var Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL, som gjorde polisanmälan.

Jonnié Jonsson, ordförande för RFSL Halland tycker att polis och åklagare avfärdade utredningen lite väl fort.

– Det är ett märkligt beslut. Jag tror inte att de kan ha utrett det här ordentligt, säger han.

Anmälan gjordes främst som en markering mot intolerans.

– Visst. Det var en markering men jag tycker att det är lite konstigt att det läggs ned så fort, säger Jonnié Jonsson, som i nästa steg ska ta ställning till en eventuell överklagan.

RFSL-ordföranden köper inte rakt av resonemanget med religionsfrihet som ursäkt för uttalandet.

– Jag tycker inte att någon har rätt att kränka andra människor i religionens namn, säger Jonnié Jonsson.

ANNONS