Jordskalv i Västra Skaraborg

På söndagen inträffade ett jordskalv utanför Lidköping.
– De som bor i närheten har hört en ganska kraftig knall och upplevt skakningar, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

ANNONS

Under söndagseftermiddagen inträffade ett jordskalv i Västra Skaraborg. Runt Lidköping kunde man känna skakningar och muller.

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, uppger att skalvet inträffade 15.57, sju kilometer sydväst om Lidköping på ungefär sju kilometers djup.

– De som bor i närheten har hört en ganska kraftig knall och upplevt skakningar. Längre bort är det mer ett muller, som ljudet av ett tåg. För dem som bor närmast skalvet kan det skaka så att det klirrar i glasskåp, säger han.

Jordskalvets magnitud var 2,5 på Richterskalan, visar den manuella analysen från Svenska nationella seismiska nätet. Enligt Björn Lund inträffar omkring fem skalv av den magnituden i Sverige årligen.

ANNONS

Just Västra Götaland har fler jordskalv än resten av södra Sverige.

– Det är ett stråk med ganska mycket jordskalv, från söder om Falköping till södra Vättern, över Värmlands näs och in mot Norge. Där inträffar skalv årligen som folk känner av, säger Björn Lund.

Senast ett jordskalv med en magnitud över 2 inträffade i Lidköping var 2006.

ANNONS