Jespers och Elinas fiskelycka – drog upp sällsynt blå hummer

När hobbyfiskaren Jesper Lundberg tillsammans med flickvännen Elina Ödvall drog upp krabbtinan som legat i vattnet utanför Resö på Västkusten tappade han hakan – bland krabborna krälade en ovanlig blåfärgad hummer.
– Oh shit, var min första reaktion, säger han.

ANNONS
|

Det var i torsdags när Jesper Lundberg var ute med sin sambo Elina samt två fiskeovana vänner på krabbfiske när fiskelyckan slog till. Vilket även Expressen har rapporterat om.

Tack vare den senaste tidens blåsiga väder fiskade Jesper och gänget närmare fastlandet än vanligt, närmare bestämt vid Resö utmed den bohuslänska kusten.

– Den här gången blåste det så mycket att vi la krabbtinorna inomskärs vid Resö istället för längre ut där vi vanligtvis alltid fiskar krabba och makrill. Två tinor på 20 meters djup, säger han.

När de väl håvat upp burarna ur djupet upp i båten stod det klart att all fångst inte skulle kunna tillagas. Bland krabborna fanns nämligen även en större hummer.

ANNONS

– Oh shit, vilken stor hummer, var min första reaktion. Och eftersom det var molnigt ute var det först efter att hummern kommit ut ur tinan som vi verkligen såg att den var blå. Den var väldigt majestätisk, säger han.

Sällsynt i Sverige – men inte på Irland

Han hade läst om blå humrar tidigare och förstod att fångsten var ovanlig.

– Men det var först efteråt som jag förstod att den kan vara väldigt sällsynt, kanske en eller två på miljonen. Nu får familjen titulera mig som storfiskare, säger han.

Och ja, blå humrar är ovanliga, inte minst i våra vatten. Annat är det exempelvis på Irland, säger Matz Berggren, forskare i marin biodiversitet på Göteborgs universitet.

– Det är ganska ovanligt i Sverige men på Irland kan man nästan få mer blå hummer än svarta, säger forskaren.

Det enda som skiljer en svart och en blå hummer är hur färgpigmenteringen är bundet i kräftdjuret. Skulle man tillaga dem skulle det vara svårt att skilja dem åt.

– Precis som för svarta humrar blir blåa humrar också röda när det kokas.

Det där om att de kommer en eller två på miljonen tycker Matz Berggren låter lite överdrivet.

– Det låter väl lite väl extremt. Men visst, blåa humrar är ovanliga på vår kust.

ANNONS

Vad hände med hummern, Jesper Lundberg?

– Den åkte självklart ner i sjön.

Hummerpremiär 2022

Premiär för hummerfisket 2022 är den 26 september kl.07.00.

Fritidsfiskare får fiska till och med 30 november.

Yrkesfiskare får fiska till och med den 31 december.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

LÄS MER:Sällsynta fyndet: Knallröd levande hummer

LÄS MER:Max drog upp rekordstor fisk: ”Som att få upp en dinosaurie”

LÄS MER:Max, 18, drog upp en fyra meter lång haj – erkänd som rekord

LÄS MER:Stefan såg unik valross utanför Onsala: ”Häftigaste jag sett”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS