Hundtränarens budskap – relationen till valpen är viktigast

Intresset för att skaffa hund har ökat kraftigt under coronapandemin och många har blivit nya valpägare. Att få en bra start på relationen till sin valp är något som hundtränaren Nina Roegner menar är en grund för att sedan kunna uppfostra sin hund.
– Det går före inlärning av tricks. Relationen kommer i första hand.

ANNONS
|

Både Svenska Kennelklubben och uppfödare har flaggat för att valpintresset varit stort under våren. Men det krävs att beslutet att skaffa hund är väl genomtänkt. Det menar Nina Roegner som driver Hundakademin i Lindome utanför Göteborg.

LÄS MER:Brist på valpar – fler skaffar hund under coronakrisen

I över 30 år har hon hållit i kurser för både nyblivna valpägare och ägare till äldre hundar. Tillsammans med sin hund Moster tävlar hon också i hundsporten freestyle.

– Jag är lyrisk över att få möjligheten att lära valpägare att göra rätt från början. Det är så ofta man inte gör det och sedan kommer man ett år senare och har fått nog av hunden. Då är det hunden som betalar priset för att vi gjort fel, säger hon.

ANNONS

I hagen bakom Nina och Moster ska snart åtta valpar och deras ägare få hjälp av instruktörer att träna på att få en bra relation till varandra. Hon menar att det är viktigt att kunna förstå valpen och tolka dess språk.

– Frågar du mig går det före inlärning av tricks. Relationen kommer i första hand. Det är viktigt att inte bara leka utan låta valpen ta det lugnt och bara kunna och ligga och vila hos dig också, säger hon.

Träning stärker hundens självförtroende

Det kommer en tid efter coronapandemin när folk får återgå till arbetsrutiner och kanske behöva lämna hunden ensam delar av dagen. Nina Roegner menar att det är en bra idé att börja öva i god tid innan det är dags att lämna den ensam.

– Man kan börja öva redan när valpen är liten. Avskedet ska inte vara dramatiskt. Ha en hand med godis som du kastar åt hunden samtidigt som man säger vänta eller liknande. Sedan går man ut och stänger dörren men är tillbaka igen innan du knappt hunnit vara borta.

LÄS MER:Därför ska du inte köpa en smuggelhund

Kan man ta med sig hunden till jobbet säger hon att man ska visa hunden att arbetsplatsen är en tråkig plats där man vilar.

– Man vill ha en hund som är lugn i sociala sammanhang. Om jag lär hunden att människor betyder bus får jag en stökig hund. Då gäller det att tala om för kollegor att inte låtsas om hunden istället för att alla ska bli helt till sig, säger hon.

ANNONS

Hon säger att det är viktigt att komma ihåg att hundar också behöver arbeta. Att öva till exempel vardagslydnad med hunden en stund varje dag, gör att hunden får använda huvudet och den beröm hunden får stärker självförtroendet.

– Skulle min man berömma mig i en kvart varje dag hade jag blivit jätteglad, säger hon och skrattar.

LÄS MER:Valparna föddes till en värld påverkad av coronaviruset

”Det bästa är att mysa”

Jennie Grob besöker under dagen valpkursen tillsammans med sin son Gillis, 9, och deras valp Bob som är fem månader. Jennie har haft hund som barn men berättar att Bob är första hunden hon skaffat själv som vuxen.

– Vi har funderat på hund länge, det ska ju fungera men vi kände att nu är Gillis så stor att han kan börja ta mer ansvar och jag kunde ändra mina arbetstider lite. Det är ju väldigt roligt men samtidigt är det också nästan värre än att ha ett litet spädbarn hemma, det är väldigt mycket passande, säger hon.

Jennie Grob menar att för henne var det viktigt att gå en valpkurs och få hjälp med verktyg för att träna hunden.

– Vi vill ju ha en hund som både är trygg med oss men som också kan vara öppen för andra och för andra hundar.

ANNONS

Gillis som också är med på valpkursen håller med om att det är roligt att träna med Bob.

– Det är väldigt roligt att ha en hund, men det bästa är att mysa, säger han.

LÄS MER:Populäraste hundraserna i Västsverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS