Hastigheten när bilen kolliderade med trädet: 103 kilometer i timmen

När bilen kolliderade med trädet var hastigheten 103 kilometer i timmen, enligt förundersökningen. Den kvinnliga passageraren dog.
Nu har föraren dömts till fängelse – i en månad.

ANNONS
|

28 maj förra året var en man i 20-årsåldern och en kvinna ute och åkte bil i Laholms kommun.

Mannen satt bakom ratten och när han körde in i en vänsterkurva ska han ha kommit över på mötande trafiks del av vägen, han förlorade kontroller över sitt fordon och körde av vägen. Sedan kolliderade bilen med ett träd.

Både mannen och kvinnan skadades men kvinnans skador var så allvarliga att hennes liv inte gick att rädda.

LÄS MER: En död efter bilkrasch utanför Laholm

126 kilometer i timmen – på 70-väg

Mannen åtalades för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Enligt åklagaren har mannen, genom sitt körsätt, "gjort sig skyldig till grov oaktsamhet och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom".

ANNONS

– Det har gjorts en beräkning av hur snabbt det har kunnat gå. Han har kört 126 kilometer i timmen, det är en 70-väg, konstaterade kammaråklagare Ginger Johansson i samband med att stämningsansökan lämnades in.

Detta bedömdes alltså vara hastigheten när han körde in i kurvan.

I förundersökningen framgår också att bilens hastighet, när den körde in i trädet, var 103 kilometer i timmen.

Mannen har erkänt att det var han som körde bilen i samband med dödsolyckan, men han nekar till brott. Han har också berättat att han inte har så många minnen från händelsen. Han minns dock att han hämtat upp kvinnan. Nästa minne är en smäll. Och när han vaknade upp efter en stund såg han de skadade kompisen. Han har dock sagt att han troligtvis kört betydligt fortare än vad som är tillåtet. eftersom han tycker att det är "roligt".

Döms till fängelse i en månad

På fredagen meddelades domen. Föraren döms till fängelse i en månad samt skyddstillsyn för vållande till annans död och grov olovlig körning.

Tingsrätten skriver att mannen inte haft körkort så länge, att han körde en bil som var belagd med körförbud och dessutom körde alldeles för snabbt. De anser därför att han varit "grovt oaktsam och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom" och att det är bevisat att det var han som är skyldig till trafikolyckan som ledde till den unga flickans död.

ANNONS

De skriver att hans "bilkörning och omdöme är klandervärt" med att det inte kan jämställas med "ett uppsåtligt dödande".

Enligt tingsrätten har det brott han begått ett straffvärde på ett halvår men i och med att det kombineras med skyddstillsyn stannar de vid en månads fängelse.

LÄS MER: Efter dödskraschen – körde för fort igen

Körde för fort igen

Några månader efter dödskraschen stoppades mannen återigen av polis. Då körde han i 69 kilometer i timmen på en 40-sträcka. För detta fick han böter på 3 600 kronor.

– Det är inte ovanligt att det är så att personer fortsätter att begå brott. Men det var ju en allvarlig händelse med en oerhört tragisk utgång så speciellt av den anledningen såklart... Och att han då fortsätter köra för fort... har Ginger Johansson kommenterat det.

ANNONS