Här skickas julhälsningar mellan flera generationer

Elever från Oxledsskolan spred glädje på Kullegårdens äldreboende när de lämnade över sina egna julkort. Förhoppningen är att starta en brevväxling mellan generationerna.

ANNONS
|

Treorna inledde med julsånger och sedan var det dags för klassens egen tomte Axel Karlsson att dela ut julkorten som barnen gjort själva. De äldre var förväntansfulla och många var glada över att få en lite speciell julhälsning.

– Det här var jättetrevligt, det är väldigt roligt att få julkort, säger Ilse Gustavsson.

Även de äldre har skrivit till barnen och tanken är att de yngre ska svara och att de sedan kan bli en brevväxling mellan generationerna.

– Då kan man få en brevvän som är 70 eller 80 år äldre eller yngre, säger aktivitetssamordnaren Malin Karlsson.

ANNONS

Projektet är en del i Partille kommuns arbete "Generationsmöten" som startade för ungefär ett år sedan. Det började med att elever på Furulundsskolan gjorde aktiviteter tillsammans med gamla på Furulunds äldreboende och nu har det spridit sig till fler ställen.

– Man bor i samma samhälle, men går ändå förbi varandra. Det här handlar om att försöka öka förståelsen för varandra, förklarar Malin Karlsson, som drivit projektet.

Hon betonar också att många barn aldrig varit på ett äldreboende och att mötena är att sätt att göra det naturligt att träffa och prata med äldre människor.

Elevernas lärare Margaretha Södergren håller med om att kontakten är viktig. När hon och kollegan Annika Beckman fick frågan om klassen ville delta svarade de ja direkt.

Förutom glädjen och mötet med de gamla ger brevskrivandet fler fördelar.

– Många skriver knappt brev i dag, så det här blir ett sätt att träna på det och utveckla skrivandet, säger hon.

Efter att julkorten delats ut bjöds eleverna på saft och bullar och flera slog sig ner bland sofforna i sällskapsrummen. Elias Arvfwidsson och Axel Karlsson var nöjda med dagens insats.

– Det känns skönt att göra något snällt, säger Elias.

ANNONS

Klasskamraten Liv Käck ser fram emot att få en äldre brevkompis.

– Då kan man lära känna varandra bättre. Man kan ju skriva och fråga om de haft en bra jul och om de fått några presenter.

ANNONS