Här rycker sjöräddningen ut – mitt i stormen

Stormbyar mitt i sommaren – det ställer till stora problem i Västsverige. – Det är absolut inte vanligt att det blåser så här hårt under sommaren. Det är väldigt kraftiga vindar för att vara i augusti, säger Klas Johansson, sjöräddare på Sjöräddningssällskapet.

ANNONS
|

– Det är absolut inte vanligt att det blåser så här hårt under sommaren. Det är väldigt kraftiga vindar för att vara i augusti, säger Klas Johansson.

När Bohusläningen får en pratstund med honom sitter han i en av sjöräddningsbåtarna tillsammans med sina kollegor. På väg ut på havet mot Kosteröarna för ännu ett uppdrag. Krasst konstaterar han att de kraftiga stormvindarna har gett sjöräddarna ovanligt många uppdrag på ett drygt dygn.

- Vi har redan varit ute på sex sju uppdrag. Det gäller främst båtar som ligger för ankar i utsatta lägen och måste ha hjälp eller båtar som har slitit sig.

ANNONS

Båtfolket måste bli väldigt glada när ni kommer?

- Det gör de faktiskt, säger Klas Johansson.

Många verkar ändå trotsa vädervarningar...

- Jag vet inte om de trotsar och struntar i varningar. Men man kanske inte alltid förstår prognoserna. Vi mötte seglare igår, under måndagen, som var ute och visste exakt vad de gjorde. Då är det ingen fara. Men man måste vara ytterst medveten om vad man gör, ha respekt, då är det ingen fara, säger Klas.

Klas och hans kollegor tycker dock att man ska avvakta och inte ge sig ut på havet om man absolut inte måste.

- Det är väldigt väldigt blåsigt där ute, grov sjö.

Under förmiddagen lade Sjöräddningen i Strömstad ut en halv minuter lång filmsekvens från en livesändning, för att visa exakt hur grov sjö det gick. Klas och hans kollegor har efter den filmsekvensen tagit emot många hurrarop.

- Vi är ju vana att vara ute på sjön, oavsett väder...

ANNONS